Мбапе: Наистина казах, че Неймар е клошар! Също така обмислях да се оттегля от националния отбор

Мбапе: Наистина казах, че Неймар е клошар! Също така обмислях да се оттегля от националния отбор

Килиан Мбапе продължава с медийните си изяви, след като Пари Сен Жермен не му позволи да напусне клуба. Той даде второ пространно интервю - този пък за “Екип”, след като вчера излязоха части от разговора му пред “Радио Монте Карло”. Нападателят разкрива, че това лято е обмислял да се оттегли от националния тим заради критиките след провала на Евро 2020. Мбапе потвърждава намерението си все пак да напусне клуба, след като ръководството не разреши трансфера му в Реал Мадрид това лято. Освен това световният шампион потвърждава, че е недоволствал от Неймар. Наскоро камерите уловиха как, докато е на пейката, той недоволства от бразилеца, защото не му бил подавал в дадени ситуации. 

Ето и част от интервюто му пред “Екип”.

Появи се информация, че си казал, че “този клошар никога не ми подава”. Наистина ли това са твои думи?

Да, така е, казах го. Такива неща се случват във футбола. След като обаче нещата се раздухаха, аз говорих лично с Ней. И преди си бяхме разменяли подобни неща и ще продължим да го правим, защото винаги искаме да печелим. Това не е, защото примерно не уважавам някого. Просто не бях щастлив заради един пас. Веднъж това се случи с мен, но пък в друг аз не му подадох и той не беше доволен. Няма проблем.

Има ли въодушевление в отбора, когато видиш какъв състав сте се събрали?

Разбира се! Всички се вълнуваме. Говореше се основно за Лионел Меси, но взехме и други страхотни играчи. Винаги съм казвал, че искам да играя с велики футболисти и този сезон определено е така. Сега вече от нас зависи да сложим всичко на масата и да “замесим” необходимия продукт. Трябва обаче и да сложим малко вода във виното, за да можем да печелим трофеи.

Какво имаш предвид с това за водата и виното?

Когато си в един отбор с велики играчи, трябва и да правиш отстъпки. Вече не си единственият голям футболист, а има и други. Но трябва да сме единни, за да побеждаваме. 

След като Лео Меси дойде, не се ли замисли, че може би си заслужава да останеш в ПСЖ?

Не, защото не взимам решенията си импулсивно. Решил съм какво да правя, като преди това дълго го обмислях. 

Искаше да си тръгнеш, защото ставаше дума за трансфер в Реал Мадрид, или можеше да отидеш и на друго място?

Не, привързан съм към ПСЖ и това лято бих се махнал само заради Реал.

Президентът Насел Ал-Хелаифи и спортният директор Леонардо говориха с теб. Как се почувства?

Когато президентът каже пред целия свят, че няма да ходиш никъде - дори за без пари, се почувствах притеснен… Не мога да излъжа за това. Казах си, че след като няма да ме пуснат и като свободен агент, какво тогава ще ми се случи. 

Какво би те накарало да останеш в клуба?

Далеч сме от нещо такова, след като вече през лятото ясно казах, че желая да си тръгна. Няма да се държа като някакъв хипократ и да казвам “Ох, не знам”. През лятото бях ясен: бях амбициран да напусна клуба при най-добрите условия за ПСЖ - т.е. с парите от продажбата ми да могат да намерят мой заместник. Но вече изхабих много енергия да говоря за това. Вече не ми е приоритет да говоря за бъдещето си.

Значи това е… тръгваш си?

Отдавна съм във футбола, за да съм наясно, че това, което вчера е било валидно, няма със сигурност да е такова днес или утре. Ако някой ми беше казал, че Меси ще дойде в ПСЖ, нямаше да му повярвам.  

Пропусната дузпа срещу Швейцария на Евро 2020 ли беше най-лошият момент в кариерата ти?

Да… а съм губил и финал в Шампионската лига. 

Обмислял ли си, докато си бил разочарован или ядосан, да си оттеглиш за известно време от националния тим? 

Винаги съм поставял Франция над всичко. Не съм взел и едно евро за участието си в националния отбор и винаги ще играя за без пари. Но преди всичко не съм искал да се превръщам в някакъв проблем. Но в момента, в който усетих, че започвам да ставам такъв… Най-важно е френският тим и ако той би бил по-добре без мен, нека да бъде така.

Наистина ли си усетил, че ти си проблемът?

Така ме накараха да се чувствам. Получих съобщения, че сме отпаднали заради егото ми. Че съм бим искал прекалено голяма роля в отбора и че без мен може би сме щели да победим.

До каква степен си обмислял да се оттеглиш?

Говорих за това с президента на федерацията.  

Да, разбрахме, след като той го обяви…

Е, това не го разбирам… Той поиска да се срещнем веднага след еврофиналите. Обясних му, че отивам на почивка и ще се видим след това. Но всичко това беше тайна и не разбирам защо стана публично достояние. Исках пред него да се оплача, че бях наричан “маймуна”, защото съм пропуснал тази дузпа. Исках да получа някаква подкрепа от страна на федерацията. Бях шокиран от обидите. 

Сподели ли пред него желанието си да се оттеглиш от националния отбор?

Не, само коментирахме дали наистина съм се превърнал в тежест за отбора. Никога не съм искал да е така и никога не искам да се случва.  

След като Сака, Рашфорд и Санчо пропуснаха дузпи, те бяха посрещнати с аплодисменти в Англия…

Мен са ме освирквали на всички стадиони във Франция. 

Възползвай се от безплатна доставка от Takeaway.com в дни с мачове от Шампионска лига. Поръчай тук.

Още от Футбол свят

Виж всички