Персиян Еленков пред Sportal.bg: Искаме да развием нашия спорт на професионално ниво

Капитанът на София-Балкан Персиян Еленков застана пред камерата на Sportal.bg, за да разкаже повече за международния турнир по баскетбол на колички, който се проведе този уикенд в зала “Триадица”. Гардът на действащите шампиони на България разкри подробности около надпреварата и обясни защо отборът му се е заел с организирането на мероприятието.

Откриха първия международен турнир по баскетбол на колички "София-Балкан"
Откриха първия международен турнир по баскетбол на колички "София-Балкан"

“Това е първият международен турнир, който се организира от София-Балкан. Той носи името на отбора и сме сигурни, че надпреварата ще се превърне в традиция и ще се провежда ежегодно. Искаме този спорт да стане популярен, да стигне до повече хора и се надяваме да го развием на професионално ниво. Поканили сме три професионални отбора и се надяваме да вземем ценен опит от тях.

В надпреварата участие взеха елитни европейски отбори като руския Криля Барса, босненския Биелина и италианския Реджо Калабрия, които премериха сили с българския тим в столицата. 

"Нашият спорт е подобен на нормалния баскетбол. Интересното е, че този спорт дава втори шанс на много хора, променя много съдби. Когато попаднах тук, аз намерих второто си семейство. В момента това е единственият турнир, който е организиран от играчи. Всичко това го правим от любов към този спорт и затова с моите съотборници се заехме да организираме този турнир.

В България има още само два отбора, които се занимават с този спорт - БКХУ Левски от София и един отбор от Варна, който спешно се нуждае от нови кадри.

Очакванията ми са да се получи хубав турнир с добра игра, който да достигне до възможно най-много хора и по този начин да привлечем нови състезатели в нашия спорт”, заяви Еленков.

Снимки: БФБ, Sportal.bg

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Баскетбол

Виж всички