Второ злато за България в Токио! Олимпийска титла за Стойка Кръстева 🥇🇧🇬🥊

Второ злато за България в Токио! Олимпийска титла за Стойка Кръстева 🥇🇧🇬🥊

Стойка Кръстева спечели титлата на олимпийския турнир по бокс в категория до 51 килограма в Токио. 

Стойка Кръстева

Европейската шампионка от София 2018 и двукратна световна вицешампионка Кръстева разби с 5:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27) поставената под №1 в схемата настояща европейска шампионка и световна вицешампионка Бусе Наз Чакъроглу (Турция).

Стойка Кръстева

За България това е второ злато от Олимпийските игри в Токио след това на Ивет Горанова в каратето и първо в историята на женския бокс в България.

Стойка Кръстева

В дебютния финал за българка на Олимпиада в женския бокс 35-годишната Кръстева показа по-ефективна игра и спечели категорично двубоя.

Стойка Кръстева

Тя стана петият олимпийски шампион на България в бокса в първия финал за български представител в този спорт от Атланта 1996, когато Даниел Петров завоюва последната титла за страната.

Тя донесе първо злато за женския ни бокс в историята. И пета титла за най-мъжкия спорт. Родената в Добрич българка постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх.

Стойка Кръстева (Getty Images)

Така ден преди края на Игрите в Токио българските състезатели спечелиха пет отличия след титлата на Ивет Горанова в дисциплината кумите на каратето, среброто на състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова на 10 метра пистолет и бронзовите медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в женската борба.

Стойка Кръстева

ПЪРВИ РУНД 
Бусе Чакъроолу пусна дясно кроше в тялото на Кръстева. добра комбинация за Стойка Кръстева десен прав, ляв прав. Още едно дясно кроше за българката. Ляв прав на Бусе попадна в главата на Стойка Кръстева. Кръстева вкара дясно кроше, но и Бусе върна десен прав. Серия от 3 удара за Стойка Кръстева. Българката спечели първия рунд с 5:0 съдийски гласа. 

Стойка Кръстева (Getty Images)

ВТОРИ РУНД 
Вторият рунд започна с успешен ляв прав удар на Стойка Кръстева. Десен прав и ляво кроше на българката. Турската боксьорка бе предупредена за нечиста игра. Ляво дясно кроше попаднаха в главата на Бусе. Размяна на удари от двете състезателки. Още едно успешно ляво кроше на Стойка Кърстева попадна в Чакъроолу. Още точни удари от българката. Стойка Кръстева спечели и втория рунд с 4:1 съдийски гласа.

Стойка Кръстева (Getty Images)

ТРЕТИ РУНД

Стойка Кръстева вкара прекрасен десен засрещащ удар в главата на Бусе Чакъроолу. Ляво и дясно кроше на българката попаднаха точно в целта. Стойка Кръстева спечели категорично и 3-ия рунд с 5:0 съдийски гласа.

Стойка Кръстева

Бокс, категория до 51 килограма, жени: 
1. СТОЙКА КРЪСТЕВА (БЪЛГАРИЯ) 
2. Бусе Наз Чакъроглу (Турция) 
3. Цукими Намики (Япония) и Хсиао-Уен Хуанг (Китайско Тайпе)
 

Стойка Кръстева

Снимки: БОК, Костадин Андонов, Start-Photo

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти