Историческо! Тамбери и Баршим поделиха олимпийската титла в скока на височина

Историческо! Тамбери и Баршим поделиха олимпийската титла в скока на височина

Финалът в скока на височина при мъжете в Токио предложи невероятни емоции и исторически развой с двама олимпийски шампиони. Двама, които изстрадаха дълго тези олимпийски медали - двукратният световен шампион Мутаз Есса Баршим (Катар) и световният шампион в зала от Портланд 2016 Джанмарко Тамбери (Италия). Двамата поделиха олимпийското злато с по 2.37 метра. Катарецът и италианецът направиха изключително състезание, в което бяха безгрешни на всички височина до 2.37 м. Първите си грешки те направиха едва на 2.39 м. След като завършиха с равни показатели, шампионът трябваше да се решава с надскачане, но след консултация със съдиите двамата решиха да не продължават спора за първото място и да го поделят.

22 Историческо! Тамбери и Баршим поделиха олимпийската титла в скока на височина

Европейският шампион в зала от Торун 2021 Максим Недосеков (Беларус) само може да съжалява за допуснатата една грешка на 2.19 метра, която го лиши от борбата за златото. Представителят на Беларус също постигна 2.37 метра, но заради тази грешка на първата височина остана трети.

Общо седем състезатели преодоляха 2.33 метра или повече, като това се случва за първи път в историята на дисциплината.

За Тамбери тази олимпийска титла е много изстрадана. През 2016 г., когато стана световен шампион в зала в Портланд и европейски в Амстердам на открито, той се беше устремил към олимпийската титла и в Рио де Жанейро. Тежка контузия броени дни преди началото на Игрите в Бразилия го лиши от възможност да участва там. Сега той беше донесъл в сектора ботуша, върху който беше изписано Токио 2020, след това задраскано и изписано Токио 2021, след като Олимпиадата беше отложена с една година заради пандемията от COVID-19.

22 Историческо! Тамбери и Баршим поделиха олимпийската титла в скока на височина

За Баршим това олимпийско злато също е с изключителна стойност, тъй като е първо в неговата кариера. 30-годишният катарец беше бронзов медалист на Игрите в Лондон през 2012 г., през 2016 г. в Рио се окичи със среброто, за да дойде 2021 г., когато за първи път той стъпва на най-високото място на почетната стълбичка на форум под петте преплетени кръга.

22 Историческо! Тамбери и Баршим поделиха олимпийската титла в скока на височина

Тамбери и Баршим отпразнуваха изключително бурно успеха си, тъй като и двамата имаха много проблеми с контузии в последните години. Триумфът за Италия пък беше двоен, тъй като малко след успеха на Тамбери Марсел Ламонт Джейкъбс поднесе изненадата, спечелвайки олимпийската титла на 100 метра при мъжете.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти