Ариарне Титмус изненада Кейти Ледецки и донесе първо злато на Австралия на 400 м св. стил от половин век

Ариарне Титмус изненада Кейти Ледецки и донесе първо злато на  Австралия на 400 м св. стил от половин век

Австралийката Ариарне Титмус постигна сензационна победа в плуването на 400 метра свободен стил и донесе първо олимпийско злато на страната си в тази дисциплина от Мюнхен 1972.

Титмус измина дистанцията за 3:56.69 минути, като постави рекорд на Океания и изпревари с повече от половин секунда световната рекордьорка и олимпийска шампионка от Рио де Жанейро Кейти Ледецки от САЩ. Американката завърши втора на 0.66 секунди зад 20-годишната Титмус, докато бронзовият медал стана притежание на китайката Ли Бинцзе, която с време от 4:01.08 минути направи рекорд на Азия.

Ледецки водеше в първите 300 метра на дистанцията, но в последните две дължини Титмус показа невероятно плуване и успя не само да изпревари фаворитката, но и да натрупа много солидна преднина пред нея.

"Невероятно е. Опитвам се да сдържа емоциите си. Благодарих на Кейти, защото без нея никога нямаше да стигна дотук. Тя е тази, която постави тези невероятни стандарти. Само поздравления за плувеца, който е тя", коментира Титмус след финала.

Крайно класиране в плуването на 400 метра свободен стил при жените:

1. Ариарне Титмус (Австралия) - 3:56.69 минути

2. Кейти Ледецки (САЩ) - 3:57.36 минути

3. Ли Бинцзе (Китай) - 4:01.08 минути

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти