219-и олимпийски медал за България, 17-и в стрелбата

219-и олимпийски медал за България, 17-и в стрелбата

Антоанета Костадинова зарадва българите в ранното неделно утро с първи медал от Олимпийските игри в Токио, след като в последния изстрел бе изместена от първото място и в крайна сметка спечели сребърно отличие на 10 метра въздушен пистолет.

Това е общо 219-и олимпийски медал в историята на българския спорт и 17-и в спортната стрелба. За последно през 2004-а Мария Гроздева се качи на почетната стълбица като представителка на този спорт, печелейки олимпийската титла в Атина.

Българският герой Антоанета Костадинова: Не мога да повярвам, че го взех този медал 🥈
Българският герой Антоанета Костадинова: Не мога да повярвам, че го взех този медал 🥈

Антоанета Костадинова е десетата ни медалистка в спортната стрелба, като се нарежда сред знаменитите си предшественици Величко Величков, Любчо Дяков, Петър Запрянов, Таню Киряков, Весела Лечева, Мария Гроздева, Диана Йоргова, Нонка Матова и Емил Милев. Тя е първата медалистка на България в спортната стрелба през XXI век, различна от Гроздева и Киряков, с които свързваме най-скорошните успехи на олимпийски игри в този спорт.

Честито! Антоанета Костадинова донесе първи медал на България! 🇧🇬🥈
Честито! Антоанета Костадинова донесе първи медал на България! 🇧🇬🥈

Първият медал за страната ни носи Величко Величков, който печели сребро на Игрите в Токио през 1964 година в дисциплината 50 метра малокалибрена пушка от три положения. След него в Москва през 80-та бронз завоюва Любчо Дяков на 50 метра пистолет, а пък Петър Запрянов става трети на 50 метра пушка (легнал) в руската столица. 

17 Първи медал за България на Олимпиадата в Токио! Сребро за Антоанета Костадинова в стрелбата 🥈

Първият ни олимпийски шампион е Таню Киряков в Сеул 1988 на 10 метра пистолет, а тогава и Весела Лечева носи отличие - сребърно - на 50 метра пушка от три положения. Мария Гроздева стъпва на голямата сцена с бронз от Барселона 1992 на 10 метра пистолет, а Нонка Матова е “сребърна” на 50 метра пушка от 3 положения, докато Весела Лечева също става втора на 10 метра пушка. Една олимпиада по-късно в Атланта е ред и на Диана Йоргова да се отличи със сребро на 25 метра пистолет.

Таню Киряков

В Атланта имаме още три повода за гордост - Гроздева е трета на 10 метра пистолет, Емил Милев взима сребро на 25 метра бърза стрелба с пистолет, а пък Таню Киряков е бронзов медалист на 10 метра пистолет.

Мария Гроздева

Отново Киряков стъпва на олимпийския връх в Сидни 2000 на 50 метра пистолет, а пък Гроздева го допълва със злато на 25 метра пистолет в австралийския град. В Атина Мария отново става шампионка в тази дисциплина, като добавя и бронз на 10 метра пистолет и именно това беше последният досега медал в актива на представителите на този спорт.

Спортната стрелба е петият най-успешен спорт на България на олимпийски игри по отношение на брой медали с вече 17, като се изравнява по този показател с кану-каяка. Само боксът (18), леката атлетика (19), вдигането на тежести (37) и борбата (69) са носили повече отличия на страната ни. 

Ако обаче се гледа класическия модел на класиране по медали, то спортната стрелба е на четвърто място заради йерархията на благородните метали - 4 златни, вече 7 сребърни и 6 бронзови, отстъпвайки само на борба, вдигане на тежести и лека атлетика.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти