Страхотен обрат и втора победа на Токио 2020 за Полина Трифонова

Страхотен обрат и втора победа на Токио 2020 за Полина Трифонова

Българската представителка в тениса на маса Полина Трифонова изигра страхотен двубой и осъществи драматичен обрат от 1:3 до 4:3 (6:11, 11:6, 4:11, 8:11, 12:10, 11:9, 11:8) срещу световната номер 74 Сара де Нуте от Люксембург, с което постигна втората си победа на Олимпийските игри Токио 2020.

Полина Трифонова: Не играх на 100%, но и това беше достатъчно да премина този кръг
Полина Трифонова: Не играх на 100%, но и това беше достатъчно да премина този кръг

Полина е третият български представител в тениса на маса в историята на олимпийските игри след Даниела Гергелчева (Сеул 1988, Барселона 1992) и Мариано Луков (Сеул 1988).

Това е втора победа за деня за Трифонова, която рано сутринта наше време преодоля квалификациите чрез успех с 4:1 (8:11, 11:8, 11:6, 11:5, 12:10) над африканската шампионка за 2010-а Сара Анфу от Камерун.

Сяосин Янг, натурализираната от Монако азиатка, е следващата съперница на Трифонова във втория кръг от основната схема на олимпийския турнир по тенис на маса. Те ще се изправят една срещу друга в понеделник, 26 юли.

Първият гейм се разви доста неприятно за Трифонова, която рано-рано допусна изоставане и не можа да го компенсира. Де Нуте спечели 6 точки на свой сервис, а в този гейм разиграванията бяха по-дълги в сравнение със следващите два - по 6 удара спрямо по 4. 

Полина Трифонова даде успешен старт на българското участие в Токио 🏓
Полина Трифонова даде успешен старт на българското участие в Токио 🏓

Втората част бе по-успешна за Трифонова, а се оказа и 7 минути. Този път началният удар на българката успяваше да ѝ осигури предимство в разиграванията и тя изгради ранен аванс.

За съжаление, следващият гейм бе кошмарен за Полина и тя отново изостана в самото начало, като в крайна сметка спечели само 4 точки. Четвъртата част отиде на сметката на представителката на Люксембург, която във втората половина започна да трупа аванс и след 9:8 успя да затвори гейма.

Изключително драматично се разви петият гейм, тъй като Де Нуте сервираше за мача, но серия от великолепни бекхенди на Трифонова ѝ заслужиха оцеляване в този критичен момент. Впоследствие обратът бе осъществен и след цели 10 минути битка Полина успя да намали изоставането си в геймовете при 2:3. Най-дългото разиграване в двубоя бе регистрирано именно в тази пета част - 16 удара - като за съжаление Трифонова го загуби с бекхенд в мрежата, след като преди това бе демонстрирала забележителна защита. Естествено, това не се оказа решаващо за изхода на гейма.

Не по-малко оспорвана беше шестата част, в която Полина успя да се задържи в резултата до 9:9, като взе на посрещане много ценни точки, които ѝ позволиха да сервира за гейма. Тя се справи блестящо и изравни резултата на 3:3.

Решителният гейм премина под диктовката на Трифонова и тя стигна до 4 мачбола, като той изобилстваше от дълги разигравания с над 10 удара. От третия опит, и то на посрещане, българката се справи след грешка на опонентката и осъществи бляскавия обрат в най-дългия гейм - 11 минути.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти