Наоми Осака откри Олимпийските игри в Токио

Летните олимпийски игри в Токио официално бяха открити. Игрите, които преминаха през куп премеждия - пандемия от COVID-19, отлагане с една година, драстични противоепидемични мерки. За първи път форум под петте преплетени кръга ще се проведе без публика.

80 Официално Откриване на Олимпийските игри в Токио 🥇

Началото на церемонията започна с 694 салюта за първите зари. След това домакините заложиха на ефектни изпълнения как спортистите успяха да съхранят себе си и здравето си по време на пандемията, тренирайки от дома, без своите треньори. 

80 Официално Откриване на Олимпийските игри в Токио 🥇

Основната роля в първия сегмент от откриването на Олимпийските игри беше отредена на Ариса Цубата - шампионка по бокс на Япония и медицинска сестра. По този начин домакините пожелаха да отдадат заслужено внимание на медиците, които в последната година бяха едни от най-важните хора в обществото - борейки се за живота на милиони по света по време на COVID-19.

80 Официално Откриване на Олимпийските игри в Токио 🥇

Флагът на домакините от Япония беше внесен на Олимпийския стадион от четирима спортисти, здравен работник и човек в неравностойно поведение, предвождани от деца. 

Церемонията се проведе без публика, а на Олимпийския стадион с капацитет 68 хиляди места имаше едва около 900 официални лица и 3500 журналисти. Първата дама на САЩ Джил Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха сред официалните лица, както и императорът на Япония Нарухито и президентът на Международния олмипйски комитет Томас Бах.

Организаторите на Игрите почетоха и паметтта на загиналите от COVID-19 по време на пандемията чрез специално изпълнение “Тишината на гората”, последвано от минута мълчание в памет на жертвите от ядрената катастрофа от 2011 година във Фукушима, предизвикана от мощно земетресение и цунами. Членовете на израелския олимпийски отбор, убити от палестинци на Олимпийските игри през 1972-а в Мюнхен, бяха почетени също с минута мълчание, което се случва за първи път. Носителят на Нобелова награда за мир Мухамад Юнус от Бангладеш получи олимпийския лавров венец на церемонията.

В следващия сегмент от церемонията по откриването, озаглавен “Трайно наследство”, бяха представени традиционни неща от японската култура и местните традиции, като основно място беше отделено на дървообработването.

Един от най-оптимистичните сегменти по време на церемонията, която протича в по-минорно настроение заради липсата на публика по трибуните и заради множеството жертви от COVID-19 в последната година, беше озаглавен “Животът продължава” и целта му беше да отправи оптимистично послание, че въпреки множеството тежки моменти, хората трябва да продължат да живеят и да се усмихват, оставяйки зад гърба си всичко лошо, което е сполетяло тях и семействата им в последно време.

Парадът на нациите започна традиционно с флага на Гърция, носен от състезателката в спортана стрелба Ана Коракаки и представителят в спортната гимнастика Елефтериус Петруниас. Следващата делегация беше на олимпийския отбор на бежанците. Българите пък ще излязат под №152. 

Една от най-атрактивните делегации до момента беше тази на Аржентина, която беше една от най-шумните и сплотени, неспазвайки противоеподемичните мерки и разстояние помежду си.

Делегацията на Италия също предизвика сериозен интерес и внимание, като беше и една от най-многобройните по време на церемонията. Спортистите на Италия в Токио ще бъдат общо 378.

Няколко от африканските държави предивикаха интерес с традиционните си интересни облекла. Представителите на Киргизстан също разходиха ефектни костюми на Олимпийския стадион в Токио.

Една от суперзвездите на Хърватия - двукратната олимпийска шампионка в мятането на диск Сандра Перкович, която се грижеше за знамето на родината си, направи специален поздрав за най-добрата си приятелка, която празнува рожден ден ден. Тя показа своето специално послание, написано на ръката й.

Много любопитна беше изключително скромната делегация на тихоокеанската държава Тувало, чиито знаменосци излязоха боси на Олимпийския стадион. Малко след това се появи и сериозният тим на Германия. Много усмивки предизвикаха част от делегациите, които за миг забравиха задръжките и противоепидемичните мерки и се впуснаха в магията на танца.

Полуголият знаменосец на Тонга - Пита Тауфатофуа, отново привлече вниманието върху себе си, демонстрирайки перфектна фигура. Той е представител на таекуондото. Тауфатофуа обаче срещна сериозна конкуренция за внимание в лицето на Рио Рий, представител на Вануату, който също се появи с националния флаг на страната си гол до кръста.

Знамето на България на церемонията по откриването на Олимпийския стадион внесоха най-титулуваната ни олимпийка - 49-годишната Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала в спортната стрелба, два от които златни, както и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който тази година прави най-успешната година в своята кариера - спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща и две европейски титли за юноши в Рим - на 50 и 100 метра бътерфлай. 

Българската делегация не беше в пълния си вид, тъй като някои от състезателите още не са пристигнали в Токио, а гимнастичките са на лагер в Мураяма. 

За Мария Гроздева това ще е рекордно седмо участие на олимпийски игри - тя ще стане българската спортистка с най-много участия на форум под петте преплетени кръга, докато за Миладиов това ще е дебют на такъв форум.  

Португалската делегация, предвождана от носителя на олимпийска титла в тройния скок - 37-годишният Нелсон Евора, също внесе много колорит на Олимпийския стадион. Танци и скандирания “Португалия, Португалия” озвучиха арената на откриването на най-големия спортен форум на планетата.

Една от най-многобройните по традиция делегации - тази на САЩ, беше сред последните на дефилето на нациите. Американците на Игрите в Токио ще са общо 612. Предпоследни в парада излязоха спортистите на Франция - домакините на следващите Олимпийски игри в Париж през 2024 година. Парадът на нациите завърши с домакините от Япония, чиито спортисти в Токио ще бъдат 615.

Родината ни ще бъде представена в Токио от 42-ма спортисти.

Спортисти, съдии и треньори положиха олимпийска клетва. Текстът беше актуализиран преди Олимпийските игри в Токио, като бяха добавени думи за равенството и антидискриминация. "Обещаваме, че ще участваме в тези олимпийски игри, спазвайки правилата, по които се провеждат, в дух на честна игра и равенство. Ние сме ангажирани със спорт, свободен от допинг, измами и всякаква дискриминация. Ние го правим в името на честта на нашите отбори, при спазване на основните принципи на олимпизма и за промяна на света към по-добро с помощта на спорта", прочетоха клетвата двама японски спортисти.

След парада на нациите последва един по-забавен сегмент “Единство в многообразието”, при който чрез специални кутии участниците в програмата оформиха логото на Олимпийските игри. Изключително ефектно земното кълбо се появи в небето над Олимпийския стадион, като за целта бяха използвани 1824 дрона.

1824 дрона направиха бляскаво шоу на откриването на Токио 2020
1824 дрона направиха бляскаво шоу на откриването на Токио 2020

Президентът на олимпийския комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото започна първа с приветствие: “В присъствието на негово величество императора на Япония, за мен е удоволствие да ви привествам на официалното откриване на Олимпийските игри. Добре дошли в Япония. Добре дошли в Токио. Приветствам ви най-сърдечно. След като трудностите, заради коита за първи път в историята беше отложено, откриването на Олимпийските игри се провежда днес. Цялата ни планета се изправи пред огромното предивикателство COVID-19.”

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах също отправи своето послание към спортистите: “Добре дошли на Олимпийските игри в Токио. Днес е един момент на надежда. Да, много по-различно е от това, което всички си представяхме, но нека ценим този момент, защото най-накрая сме всички тук заедно. Спортисти от 205 олимпийски комитета и един на бежанците. Всички заедно ще живеем под един покрив. Ние всички можем да сме тук заедно - единствено заради вас, нашите благостиви домакини, японският народ, към които ние искаме да изразим нашите благодарности. От името на всички в олипийското семейство благодаря на всички още веднъж за много свършената работа. Преди десет години вие обещахте да върнете олимпийския дух тук обратно - преживяхме много, първо земетресението преди десет години, след това пандемията. Вие сте истински олимпийски спортисти и ни вдъхновихте в Международния олимпийски комитет да работим, за да проведем тези олимпийски игри. Чувството да бъдем заедно е светлина в края на тунела.”

В част от своята реч Бах благодари на японски на Организационния комитет на Игрите.

След словото на Бах императорът на Япония Нарухито откри официално 32-рите Летни олимпийски игри, като отново имаше салюти.

Олимпийският флаг беше внесен на Олимпийския стадион от шестима спортисти от различните краища на земното кълбо, като един от тях бежанец. След това флагът беше предаден на жители на Токио, които са имали ценен принос в борбата с пандемията. Последва предаване на флага към представителите на военно-въздушните сили на Япония. Под звука на химна на Международния олимпийски комитет флагът беше издигнат.

В сегмента “Време е за шоу” по доста атрактивен начин участник в програмата започна да си играе със светлините на стадиона, а след това последователно се осветяваха различни забележителности. След това последва кратко представяне на типичнното японско изкуство табуки, включващо музика, танци и умения.

Последва кратко клипче на придвижването на олимпийския огън, който беше внесен на Олимпийския стадион под звуците на “Болеро” на Морис Равел.

А най-важното събитие - запалването на олимпийския огън, беше поверено на тенис звездата Наоми Осака, носителка на четири титли от "Големия шлем" и №2 в световната ранглиста.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти