Случаите на COVID-19 в Токио продължават да растат

Случаите с инфектирани с COVID-19 жители на Токио продължават да нарастват и доближиха 2000 на дневна база за първи път от началото на годината. Градските власти обявиха, че през последното денонощие са регистрирани 1979 заразени, въпреки че тежките случаи са само 65. Добрата новина е, че в този период няма нито един починал от коронавирусното заболяване.

Токио 2020: Игрите могат да бъдат отменени в последния момент
Токио 2020: Игрите могат да бъдат отменени в последния момент

Токио постави рекорд по инфектирани за денонощие на 7 януари с 2520, но сега увеличението на болните от коронавирус на седмична база е с над 155 процента, което подсказва, че границата от 2 хиляди по всяка вероятност ще бъде премината още утре в деня на официалното откриване на лятната Олимпиада. Японската столица е в четвърта степен на извънредно положение до 22 август, което е две седмици след края на Игрите, а на местните жители са наложени редица ограничения.

Неслучайно над 2/3 от гражданите на Токио са против провеждането на Олимпиадата заради големия брой чужденци, които пристигнаха в страната за състезанията. Опасенията на местните са, че именно чужденците ще пренесат новите щамове на COVID-19 и ще допринесат за разпространението на заразата. 

Японските власти полагат огромни усилия за превенция на инфекцията, в това число стриктно следене за спазване на карантината на гостите на страната и придвижване само в разрешените "балони", както и регулярни тестове на всички пристигащи във всеки от първите четири дни от престоя в града, но въпреки това от 1 юли насам 91 души, ангажирани в Олимпиадата, са дали положителни проби за коронавирус. 39 от тях са чужденци, сред които 8 са спортисти.

По-рано през седмицата изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто сензационно обяви, че отмяна на Олимпийските игри в последния възможен момент не е изключена, ако броят на новозаразените започне да се увеличава неконтролируемо.

Снимки: Gettyimages

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти