Никол Хеверц от остров Аруба е новият вицепрезидент на МОК

Никол Хеверц от остров Аруба е новият вицепрезидент на МОК

Никол Хеверц от остров Аруба е избрана за вицепрезидент на Международния олимпийски комитет (МОК), реши 138-ата сесия на организацията, която се провежда днес в Токио. Хеверц беше единствения кандидат за този пост. Тя е бивша състезателка по синхронно плуване и е член на МОК от 2006-а година, като в последните години беше и член на изпълкома на организацията. Остров Аруба е автономна нидерландска територия, намираща се в Карибско море. П

Бризбейн беше утвърден за домакин на Летните олимпийски игри през 2032 година
Бризбейн беше утвърден за домакин на Летните олимпийски игри през 2032 година

реди време островът беше част от владението Холандски Антили заедно с другите острови Кюрасао и Бонайре. Впоследствие обаче всеки остров си е самоуправляема територия. През 2018-а година Хеверц беше начело на Комисията на МОК, която отговаряше за допускането на руските спортисти на Зимните олимпийски игри в Ньончан. Швейцарецът Денис Освалд, известен с работата си като шеф на Дисциплинарната комисия, вече влиза в изпълкома на МОК. Заедно с него в ръководния орган на олимпийския комитет влиза и норвежката Кристин Клостер-Осен, която в последните години оглавяваше Комисията по провеждането на Зимните олимпиади. 

По време на сесията като членове на МОК бяха преизбрани Октавиан Морариу (Румъния), Бърнард Райзман (Бразилия), Микаела Кохуангко-Яворски (Филипини), Пол Тергът (Кения) и Дагмавит Гирмай Берхане (Етиопия). Бившият председател на Световната антидопингова агтенция (УАДА) сър Крейг Риди пък беше предложен и избран за почетен член на МОК, реши още сесията. Членството на Риди в МОК изтича на 31-и декември 2021-а година, а той ще бъде принуден да напусне своя пост поради силата на навършването на пределна възраст за тази позиция. На 6-и май британецът ще навърши 80 години. Той е член на олимпийското движение през 1994-а година. Също така е ръководил бадминтона, британската олимпийска асоциация и световната антидопингова централа.

Още от Токио 2020

Виж всички