Сериозни мерки срещу разпространението на COVID-19 посрещат спортистите в Токио

Сериозни мерки срещу разпространението на COVID-19 посрещат спортистите в Токио

Сериозни противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 посрещат спортистите и ангажираните с Олимпийските игри в Токио.

Строгите правила влизат още преди заминаването за Япония със задължителни два отрицателни PCR теста, които се правят в рамките на 96 и 72 часа преди тръгване. Без тези проби, които са по специален стандарт на местното правителство, чужденците въобще не получават възможност да пътуват за Токио.

При пристигането от самолета първо слизат пътниците, които са международен транзит, след което местните граждани, а най-накрая и ангажираните с Олимпиадата.

Още случаи на COVID преди Олимпийските игри в Токио
Още случаи на COVID преди Олимпийските игри в Токио

На самото летище се преминава през три проверки, в които, освен идентификация и олимпийска акредитация, която замества визата за страната, трябва да се предоставят определени QR кодове от специализирани приложения, които предоставят информация за здравословното състояние и за мястото, където е отседнал всеки по време на престоя си в Япония.

В последствие всеки преминава бърз тест със слюнка на летището, след което и останалите рутинни проверки при влизане в чужда държава.

Цялата процедура на летището продължава не по-малко от 6 часа, което изключително много изнервя пристигащите за Игрите в Токио.

Ето къде ще живеят българските спортисти в олимпийското село в Токио
Ето къде ще живеят българските спортисти в олимпийското село в Токио

При получаване на разрешение за влизане в страната всички чужденци са поставени под 14-дневна карантина в своеобразен балон, като имат право да използват само специализирания олимпийски транспорт за придвижване до съоръженията, като не могат да с разхождат свободно из града. След настаняването PCR тестове се правят във всеки от първите три дни, а след това на всеки четири дни до края на престоя в Токио.

Японската столица в момента е в извънредно положение заради повишения брой заболели, заради което заведенията, ресторантите и баровете са с ограничение да работят до 20:00 часа местно време и не продават алкохол. На жителите на града е забранено да влизат без предпазни маски на лицето на закрити места, но те носят маски и на открито. При възможност се спазва физическа дистанция, с изключение на градския транспорт и особено в метрото, като на останалите места хората дори избягват да се ръкуват. Пътуванията между префектурите също са ограничени и се осъществяват само при необходимост.

Първи случай на коронавирус в олимпийското село в Токио
Първи случай на коронавирус в олимпийското село в Токио

Въпреки всички усилия на домакините, от 1 юли насам 71 души, свързани с Олимпиадата, в това число 31 чужденци, са дали положителни тестове за COVID-19. Инфектираните спортисти в Япония до момента са петима, като трима от тях са живеели в олимпийското село.

Очаква се на Игрите от 23 юли до 8 август да участват над 11 хиляди състезатели.

Организаторите днес обявиха и за първи заразен с коронавирус доброволец.

Снимки: Gettyimages

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти