Отмяната на Игрите в Токио би било лесно решение, което обаче не е обсъждано

Отмяната на Олимпийските игри в Токио би била най-простото решение, но Международният олимпийски комитет (МОК) не е разгледал тази възможност. Това заяви по време на Сесията на МОК президентът Томас Бах.

Заради пандемията от коронавирус Игрите в Токио бяха отложени с една година.

Случаите със заразени с коронавирус спортисти в Токио се увеличиха
Случаите със заразени с коронавирус спортисти в Токио се увеличиха

"Отмяната би била най-лесният вариант за нас: щяхме да получим парите от застраховките и да пристъпим към подготовката за Игрите през 2024 година в Париж. Но никога не сме обмисляли възможността за отмяна, МОК никога не изоставя спортистите по този начин", каза Бах.

"Направихме безпрецедентна стъпка да отложим Олимпийските игри. Днес мога да кажа честно, че не знаехме, че всичко ще бъде толкова трудно. Никой никога не се е сблъсквал с подобно решение. Ние можехме да вземем това решение само благодарение на пълното доверие от страна на нашите японски партньори", добави той.

Още случаи на COVID преди Олимпийските игри в Токио
Още случаи на COVID преди Олимпийските игри в Токио

Участниците в сесията на Международния олимпийски комитет, която се провежда в Токио днес и утре, почетоха с минута мълчание жертвите на пандемията от коронавирус.

Японският премиер Йошихиде Суга, който присъства на сесията, потвърди решимостта на японските власти да проведат Олимпиадата в безопасен формат.

"Животът и здравето на хората в Япония остават наш приоритет, но правим и всичко възможно, за да могат спортистите да се състезават безопасно. Решени сме да проведем Игрите в безопасен формат," каза Суга.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че световната общност ще се възхищава на японците заради Олимпиадата.

Томас Бах: Бяхме длъжни да осигурим безопасни Олимпийски игри
Томас Бах: Бяхме длъжни да осигурим безопасни Олимпийски игри

"Най-накрая идва моментът за Олимпийските игри. Мисля, че ще има няколко милиарда души, които ще се възхищават на хората в Япония, които гледат състезанието", каза Бах.

На сесията членовете на МОК ще оценят готовността на Япония за Игрите в условията на пандемия. Във втория ден ще бъде избрана столицата на Летните олимпийски игри 2032 година. Единствен кандидат за домакинство на форума след 11 години е австралийският Бризбейн, който бе одобрен от Изпълкома на МОК през миналата седмица и се очаква да бъде гласуван утре.

В рамките на сесията ще се проведат избори за ръководни длъжности в МОК.

Снимки: Gettyimages

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти