Дания и Германия са на върха на Европа в плажния хандбал

Дания и Германия са на върха на Европа в плажния хандбал

Дания и Германия станаха шампиони съответно при мъжете и жените на приключилото във Варна Европейско първенство по плажен хандбал.

Датчаните защитиха титлата си от 2019 г. след успех във финала над Хърватия с 2:0 (25:20, 28:22). "Шахматистите" все пак остават с най-много първи места от ЕП - 4.

"Този път беше наистина, наистина трудно. Срещнахме изключително силни отбори по пътя към първото място. Има утвърдени, но и много добри млади отбори като Франция, Испания, Холандия, които скоро ще настъпят още по-сериозно. И ние ще направим най-доброто да сме подготвени максимално, когато те дойдат.

Наслаждавахме се на всяка секунда от присъствието си тук. На плажа, в хотела, в града. Чувствахме се толкова добре посрещнати. Говорих със съпругата си и й казах, че ще я доведа на ваканция във Варна. Толкова много ми хареса", каза треньорът на Дания Гром Андерсен.

При жените Германия победи категорично и детронира шампиона на Стария континент от 2019 г. Дания с 2:0 (24:21, 25:20) и взе втора европейска титла след тази от 2006 г.

"Направихме много добър мач. Целта, която си бяхме поставили е да играем освободен и красив хандбал. В целия турнир нямаме загубен мач. Преди 2 години бяхме 10-и и през това време се трудихме много, подготвяхме се за това събитие и направихме сензационно представяне. Нямам думи, много сме щастливи. За първи път сме във Варна. Страхотно е!", заяви развълнуваният треньор на шампионките Александър Новакович.

Русия взе бронза при мъжете след победа с дузпи над Испания (24:23, 14:16, 7:6). Испанците се добраха до shoutout-a след точно изпълнен наказателен удар в последната секунда на втората част.

При жените Испания спечели бронзовите отличия след успех в малкия финал над Норвегия с 2:0 (21:18, 23:22). Това е трети сребърен медал в историята на испанския женски хандбал, който така и не успява да достигне до битка за титлата.

При закриването на турнира председателят на Българската федерация по хандбал Росен Добрев благодари за подкрепата на всички, участвали в организацията на Европейското първенство по плажен хандбал.

Председателят на комисията по плажен хандбал и член на борда на Европейската хандбална федерация Габриела Хорват пък отчете добрата организация на шампионата.

ИНДИВИНДУАЛНИ НАГРАДИ

Мъже:

Феърплей: Германия

Вратар: Симон Сиерйенсен (Дан)

Защитник: Евгени Свестула (Рус)

Голмайстор: Кемал Кютая (Тур) - 151 т.

MVP: Иван Юрич (Хър)

Жени:

Феърплей: Франция

Вратар: Катарина Филтер (Гер)

Защитник: Изабел Катнер (Гер)

Голмайстор: Мариеле Мартинсен (Нор) - 143 т.

MVP: Лине Гилденлов Кристенсен (Дан)

Снимки: Sportsphotographers

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти