Британски атлет ще участва на Игрите в Токио, след като отмениха наказанието му за фалшифициране на тест за Covid-19

Британски атлет ще участва на Игрите в Токио, след като отмениха наказанието му за фалшифициране на тест за Covid-19

Британският състезател на 5000 метра Андрю Бъчарт ще участва на Олимпийските игри в Токио, след като британската федерация по лека атлетика временно отмени наказанието му за фалшифициране на тест на Covid-19.

Спортистът заяви преди няколко дни, че е имало забавяне при получаването на резултатите от неговия PCR тест преди полета му за вкъщи от САЩ и е променил датата на стар тест, докато се е подготвял за чекиране.

"Всеки е фалшифицирал PCR тестове, за да се опита да отиде някъде, защото не е толкова трудно", каза шотландецът.

По-късно 29-годишният спортист се извини на местната федерация и на организаторите от Токио 2020.

"След широко разпространените коментари от Андрю Бъчарт относно предполагаемото фалшифициране на тестове за КОВИД-19, той беше обвинен в неправомерно поведение от британската федерация по лека атлетика. Тези изявления могат да доведат до лош имидж на спорта", се казва в изявление на централата.

От британската федерация заявиха, че независима дисциплинарна комисия е наложила на Бъчарт 12-месечна забрана за участие в състезания по лека атлетика, която е условна за срок от две години, и му е наложена глоба от 5000 британски лири (6886 долара). В изявлението се казва, че той може да участва на Игрите в Токио. Той също така е предупреден за поведението му в бъдеще и е помолен да напише писмено извинение на централата.

След наказанието Бъчарт каза в интервю за "Таймс", че никога не е фалшифицирал тест и го е преминал навреме.

"Използвах примера на спортисти, за които знам, че мога да използвам предишни резултати от PCR тест, за да премина през регистрация за полет, но не и за пътуване. Не съм направил това, но знам за хора, които са го правили", каза той.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти