Официално: УЕФА въведе радикална промяна още от следващия сезон

УЕФА официално обяви, че правилото за предимство, което дават головете на чужд терен при равен резултат след две срещи в елиминационни турнирни битки, отпада още за сезон 2021/22. Това важи за всички клубни турнири под егидата на УЕФА в мъжкия, женския и юношеския футбол. При това положение, ако резултатът от двата мача е равен, отборът, който е отбелязал повече голове на чужд терен, вече няма да има предимство и ще се играят продължения и евентуално дузпи.

Факторът голове на чужд терен отпада и като критерий за определяне на класиране, в случай че два или повече отбора са с еднакъв брой точки в груповата фаза. Този критерий няма да се взима предвид по отношение на директните мачове между тези отбори, които са с еднакъв точков актив. Той обаче ще остане в сила по отношение на всички срещи в групата, в случай че останалите показатели на отборите са напълно изравнени.

Според УЕФА статиката от средата на 70-те години до днес показва ясна тенденция към намаляване на разликата между победите в мачовете като домакин и гост (от 61%/19% до 47%/30%), както и тази между средния брой голове в домакинства и гостувания (от съотношение 2.02/0.95 в началото на периода до 1.59/1.15).

"Тежестта на това правило в наши дни противоречи на първоначалната му цел, тъй като сега разубеждава домакините да атакуват, особено в първите мачове, защото се страхуват да не допуснат гол, който да даде решаващо предимство на техния съперник. Има критики и по отношение на несправедливостта на това правило, особено в продълженията, защото така домакините са задължени да отбелязват всеки път по два гола, когато гостът е реализирал един. Справедливо е да се каже, че в днешно време домакинското предимство вече не е така значимо, каквото беше преди“, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Правилото бе в сила от 1965 година до това лято. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти