С тъжен антирекорд ще замине българската делегация за Олимпиадата

С тъжен антирекорд ще замине българската делегация за Олимпиадата

С тъжен антирекорд ще замине българската делегация за Летните олимпийски игри, които ще се проведат през август в Токио. Спортисти под български флаг ще има в едва девет вида спорт, а квотите са малко над 30. А надеждите за медали са най-вече към жените.

След Втората световна война най-малко участници сме имали на Игрите в Мелбърн през 1956 г. На предишната олимпиада в Рио де Жанейро участваха 51 наши спортисти, като имаше 52 квоти. Дори в спортове, в които школата ни има сериозни традиции и успехи като борбата, вдигането на тежести и бокса, в момента са в долна мъртва точка. А в отборните спортове няма кой да ни представи в японската столица.

Надеждите са основно при дамите, начело, разбира се, с художествената гимнастика. Именно момичетата от ансамбъла взеха единствения медал от предишната олимпиада.

Женската ни борба има общо 4 от 7-те възможни квоти за олимпийските игри, след като Тайбе Юсеин (кат. 62 кг) стана втора на световното през 2019-а и се класира, а Евелина Николова (кат. 57 кг) и Миглена Селишка (кат. 50 кг) стигнаха до финали на предишната олимпийска квалификация - в Будапеща през март. Мими Христова (кат. до 68 кг) също ще е на олимпийски тепих. Тайбе има завоювани шест медала, един от които златен, на световни шампионати и седем, два златни, от европейски. Именно на нея се възлагат големите надежди за медал и в Токио. Мими Христова е шампион на континента от последното първенство и също с шанс за добра представяне в Токио.

Тайбе Юсеин

Отборът ни по свободна борба при мъжете претърпя грандиозен провал и си остана с единствената квота, спечелена от Георги Вангелов в кат. 57 кг в Будапеща. Към квотата на Кирил Милов отборът по класическа борба добави тази на Аик Мнацаканян. Въпреки това провалът на българската мъжка борба в този олимпийски цикъл е очевиден.

Боксът също се феминизира, като при мъжете квота завоюва само Даниел Асенов (кат. до 52 кг), а при жените ще участват Стинимира Петрова (кат. до 57 кг) и Стойка Кръстева (кат. до 51 кг). Станимира има световна и европейска титла, но това са малко стари лаври, тъй като тези успехи са отпреди пет години.

В последните години имаше една искрица надежда и за кану-каяка ни, свързана със Станилия Стаменова. Но подготовката й от година насам не вървеше добре, от федерацията не я осигуряваха и тя бъхтеше самичка и на собствена воля, та се наложи след скандал да й бъдат отпуснати средства за индивидуална подготовка. За нея и финал на 200 м кану ще е успех, а медал ще си е чудо.

Някаква надежда мъждука и за ветеранките в бадминтона, сестрите Стефани и Габриела Стоеви, но медал би бил нещо наистина невероятно, макар те да правят добър сезон.

Българското плуване в последно време преживява стабилен възход, като цели петима българи ще стартират в Токио. Погледите ни ще са насочени главно към Антъни Иванов в дисциплината 200 м бътерфлай и Йосиф Миладинов на 100 м бътерфлай.

Антъни Иванов

"България Днес"

Още от Токио 2020

Виж всички