Давид Давидов пред Sportal.bg: В Суперлига с 16 клуба няма нищо супер

Давид Давидов пред Sportal.bg: В Суперлига с 16 клуба няма нищо супер

Давид Давидов е вицепрезидент на Българска федерация по волейбол (БФВ) и съпрезидент на Волейболен Клуб Левски София. Едно от новите лица в българския волейбол, които работиха активно за премахването на статуквото и подкрепиха твърдо Любо Ганев в кандидатурата му за президент на родната централа. Sportal.bg се свърза с Давид Давидов, за да коментира той най-горещите въпроси в родния волейбол свързани с новия формат на Национална волейболна лига (НВЛ), оттеглянето на председателя на НВЛ Атанас Гаров и бъдещето на Левски София.

Давид Давидов, Любо Генев

Г-н Давидов, какво точно Ви разочарова от новия гласуван формат на НВЛ?

- Преди да коментираме новоизбрания формат е добре да кажем защо се стигна до смяна на миналогодишния. Той имаше много слабости и несъвършенства, които самите ние от Левски изпитахме на гърба си – предрешаване на цял сезон в рамките на една седмица, попадане на  стойностни отбори във втора осмица поради неблагоприятен жребий и т.н. Този формат имаше нужда от промяна.

Тодор Скримов, Елица Василева, Давид Давидов, Любо Ганев, Найден Найденов, Денис Карягин, Самуел Вълчинов - снимка Костадин Андонов


С новия обаче имаме влошаване на продукта от гледна точка на качествено първенство. По притеснителен започва да става начина на взимане на такива решения. За моите разбирания като човек от бизнеса, а не волейбола - при липса на каквато и да било управленска мисъл, а изцяло продиктуван от моментното финансово състояние на клубове и търсена сигурност. В Суперлига с 16 клуба, а дори и 14 (какъвто е планът за догодина), няма нищо супер – България не може да осигури толкова на брой конкурентни и финансово стабилни отбори. 


Любо Ганев, Елица Василева, Давид Давидов

Допълнително ни смущава факта, че такива промени могат да се превърнат в ежегодна практика. В момента на хартия имаме гласуван формат за 3 години, но също за толкова беше гласуван и предходния. Атанас Гаров се оттегля като председател на Национална волейболна лига
Атанас Гаров се оттегля като председател на Национална волейболна лига

- Няма ли шанс Атанас Гаров и екипът му да преосмислят решението и да се върнат начело на НВЛ?- Не смятам, че има такава възможност, а и не би било от полза за никого. Очевидно има огромно разминаване между болшинството от клубовете и ръководството на НВЛ относно облика на първенството. В така обстановка няма как да се постигне хармонична и ползотворна съвместна работа.

Предстои избор на ново ръководство, а ние като клуб ще окажем пълно съдействие на неговите членове в изпълнението на този изключително неблагодарен ангажимент.

Давид Давидов

- Какво ни очаква с „Руския“ формат на НВЛ?

- Нека да бъде ясно – така наречения „Руски формат“ е създаден не защото е уникален и изключително добър за качеството на шампионата. Той е приложен в условия на пандемия и поради необходимост едно първенство да завърши в кратки срокове. Ние го прилагаме без да сме притиснати от такива обстоятелства.

Едва ли има нужда да се задълбаваме в качествата му, защото отсега е ясно, че този формат ще трае една година. Видно е обаче, че има явна неравностойност между отборите в двете групи – отсега се създават предпоставки за предимство на едни отбори спрямо други преди същинската част на първенството. Съответно поредица безинтересни мачове специално за шампиона Хебър и вероятно слаб интерес към телевизионни мачове на отбора през първата фаза на турнира. Излъчващата телевизия вече изпрати негативни коментари от такъв характер.

Давид Давидов, Владо Николов, Христо Цветанов

- Какви ще са целите на Левски през новия сезон с този нов формат?

- Нашата програма минимум е запазване на позициите ни от предходното първенство, както и участие на финалите за Купата на България. Видно е отсега, че амбициите на Хебър надхвърлят далеч тези на останалите отбори с претенции. Извън това смятам, че ще имаме конкурентни битки за разпределение на медалите.

Давид Давидов

А в Чалъндж „къп“? 

- Изключително зависими сме от жребия, тъй като от един момент нататък нивото на отборите рязко ще скача. Ще се опитаме да покажем възможно най-добър волейбол, давайки шанс на нашите млади състезатели да премерят сили със стойностни клубове. 

- Готови ли са „сините“ със състава за новия сезон? 

Селекцията ни не е завършена, макар на повечето постове да запазваме опитните състезатели от миналогодишния отбор – диагонал, разпределител, либеро. Искаме да се подсилим на постовете център и посрещач, но в същото време да се доверим още повече на нашите млади състезатели на тези позиции – Самуил Вълчинов, Николай Захариев и Владимир Гърков. Нашата стратегия продължава да цели съчетание между опитни състезатели и интегриране на млади таланти, които да трупат опит и рутина. Надяваме се до края на този месец да окомплектоваме състава за догодина.

Още от Волейбол

Виж всички