Румъния аут от олимпийския турнир по щанги заради допинг нарушения

Румъния аут от олимпийския турнир по щанги заради допинг нарушения

Румъния няма да участва в турнира по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Токио тази година, след като местната федерация по този спорт (ФРХ) получи наказание от една година заради натрупани стари случаи с положителни допинг-проби и нарушени правила на контрола.

Наказанието е базирано на пет стари нарушения, четири от които са били на Олимпийските игри в Лондон през 2012. Това са румънските национали Флорин Кройтору, Габриел Синкраян, Разван Мартин и Роксана Кокош, които бяха дисквалифицирани след Лондон 2012. В пробите и на четиримата бяха открити забранени субстанции при повторното тестване. Синкраян също така губи медала си от Олимпийските игри през 2016-а година в Рио де Жанейро, след като беше уличен в употреба на наркотици при проба.

"Международната агенция за контрол (ITA) потвърждава, че Независимият контролен комитет е към Световната федерация по вдигане на тежести е наложил едногодишно суспендиране на Румънската федерация по вдигане на тежести в резултат на многобройни нарушения на антидопинговите правила", се казва на страницата на световната централа.

"Делото срещу румънската федерация е основано на нарушенията на антидопивговите правила от петима различни атлети през 2012-а. В петте повторни проби са открити анаболни стероиди".

Решението е огромен удар по звездата на румънските щанги- европейската шампионка Лоредана-Елена Тома, която губи шанса си да спечели олимпийско злато.

В писмото се казва, че Румъния е спряна от участие за една година от 15-и юни нататък, но може да бъде сакратено на осем месеца, ако федерацията плати глоба от 50 хиляди долара, които да бъдат похарчени за борба с употребата на допинг.

Олимпийските игри в Токио, които миналата година не се проведоха заради пандемията от COVID-19, сега трябва да стартират на 23-и юли.

Още от Токио 2020

Виж всички