Уникално! Показаха Учредителен протокол на Ботев (Пд) от 1907 година (галерия)

Уникално! Показаха Учредителен протокол на Ботев (Пд) от 1907 година (галерия)

На събитие в Историческия музей на Пловдив се проведе знаково събитие, което разкри отдавна забравени документи и артефакти от времената, когато футболът в Пловдив е прохождал, предаде репортер на Sportal.bg

7 Ботев (Пд) - исторически музей

Сдружение ПФК Ботев поднесе на футболната общественост в Пловдив документи и артефакти, които променят историята не само за жълто-черния клуб, но и изобщо на футбола в града. От тях става ясно, че искането за регистриране на клуба като дружество е от 1907 година, като в същата година е и изготвен учредителен протокол.

Това е и първият отбор на Ботев, който тогава играел на поляната, а през 1909 година се мести на терен, върху който в момента се намира Хуманитарната гимназия в Пловдив. 

През 1912 година клубът е регистриран официално от закона. Имало доста перипетии, като например избирането на името "Ботев". Дни преди учредяването с протокол и подаването на всички документи създателите на клуба се събират осем души. Имало идея името на клуба да бъде променено, като предложенията са Рапид, Слава и Глория. Впоследствие обаче надделява идеята футболният клуб да се казва Ботев (Пловдив). От 1907 до 1912 година Ботев има своите знамена, с които се представя пред обществото.

Специален гост на събитието бе Боян Ботйов – почетен член на футболен клуб „Ботев“ и правнук на генерал Кирил Ботев, брат на безсмъртния поет и революционер Христо Ботев.

Още от БГ Футбол

Виж всички