Жана Тодорова в света на високите

Какво е да си само 165 см, но да искаш да играеш волейбол на високо ниво? Могат ли и по-ниските да играят? Въпроси, чиито отговори ни дава либерото на националния отбор по волейбол – Жана Тодорова. 

Въпреки разликата в ръста с останалите трениращи момичета, тя обиква волейбола още при първото си влизане в залата. И го избира пред многото други спортове, които е тренирала.

„Бях много добра на различни спортове – и на тенис, на плуване. Помня, че треньорите имаха големи надежди за мен. Мен ми беше много студено и ме беше страх от водата. Затова се отказах. Тренирала съм тенис по-професионално, футбол с момчетата. Кортът за волейболната зала беше много близо и реших един ден да се пробвам и там. Отидох с родителите ми, които също нямат възхитителен ръст. Чудех се. Даже си спомням, че си мерех разтега вкъщи дали съм пораснала, но и до ден-днешен не съм пораснала“, спомня си Жана.

Нейният по-скромен ръст едва не слага край на волейболната ѝ мечта. Още на първата тренировка... 

„Първите треньори там бяха Цеца Тенева, Георги Илиев. Те за малко щяха да ме върнат, защото за волейбол се търсят високи момичета, но казаха: „Ела утре да те пробваме!“. Мислех си колко е хубаво да забиваш. И аз исках. Докато не ми казваха, че не мога да забивам. Треньорите видяха, че имам рефлекс, с което се отличавам, и съм точно за поста либеро“, разказва днес тя. 

Освен волейболни, Жана Тодорова има и... футболни качества. 

„Футболът беше по-скоро с момчетата. Беше след училище. Те винаги ме избираха мен първа в техния отбор. Представете си значи колко съм била добра с краката“, смее се тя.

Решаваме да проверим футболните умения на Жана Тодорова срещу двукратния носител на наградата „Футболист на годината“ – нападателя на Локомотив (Пловдив) - Димитър Илиев, с когото волейболистката си бие дузпи.

Жана Тодорова

От бялата точка Жана е непоклатима! Разписва се в 4 от 5-те си изпълнения срещу футболиста на „смърфовете“. Трудно, но успешно, волейболистката спасява една от дузпите на Димитър Илиев, с което слага край на дуела с равенство – 4:4. Футболист номер едно на България за последните 2 години не крие възхищението си от представянето на Жана Тодорова: 

„Притежава много добър рефлекс. Когато бия дузпи, обикновено не се притеснявам. Тя обаче успя да ми хване ъгъла на няколко пъти, дори ми спаси изстрел. Бях затруднен!“

Жана Тодорова, Димитър Илиев

„Осъзнах, че не е само хоби, когато ме викнаха в женския национален отбор. Спомням си вълнението. Елица Василева, Христина Вучкова и Мария Филипова – тях ги гледала само по телевизията и бяха мои идоли. И всъщност се докоснах до тях и разбрах, че и те са хора, като всички останали. Това беше преломният момент.“ Жана започна да се доказва в мачовете, но извън залата, хората трудно ѝ вярват, че се занимава с волейбол. „Хората не вярват, защото съм 165 см. Когато кажа, че съм либеро, и те казват: „Аааа, разпределител!“. 

И аз отговарям: „Даааа, той е с различната тениска на корта.“ Либерата правят незначителните неща в очите на хората, които не разбират“ , признава Жана Тодорова. В света на високите, да бъдеш по-нисък невинаги е лесно: 

„Казват ми "джудже", понякога "муха". Може би съм нахална и гледа да обера всяка топка като конска муха. Може би се научиха моите съотборнички. Да не ми се бутат толкова, а да ми оставят повече топки на мен.“, коментира либерото на националния отбор. Жана е част от националния отбор вече 8 години. Едва на 24, тя има ясно начертан план след края на кариерата си:

„Политиката! Да бъда министър-председател! Първото нещо, което ще променя, е финансирането към отборите.“, заявява с твърдост в тона Жана Тодорова. 

Нейният управленски кабинет пък изглежда така: 

Министър на младежта и спорта: Цветан Соколов 
Министър на финансите: Елица Василева 
Министър на земеделието и храните: Христина Вучкова 
Министър на икономиката: Мартин Атанасов

Всички те са избрани от Жана Тодорова, но с важното уточнение от нея: „Ако някой не се справи, ще бъде уволнен! Бързи рокади – в името на нацията. Моят заместник ще бъде Гергана Димитрова. Спечели ме със своята принципност. И ето, че имаме готов кабинет: очаквайте неочакваното!“

Преди да мисли за бъдещите си планове, Жана Тодорова е вперила поглед в настоящето. През уикенда женският национален отбор по волейбол ще вземе участие във финалната четворка на Златната лига в Русе. Всички срещи от надпреварата ще можете да проследите пряко по RING, на платформата VOYO.BG и безплатно на сайта btvnovinite.bg. Целта пред българския тим е само една: 

„Ако успеем да не подценяваме никого, мисля, че е напълно реалистично да спечелим Златната лига, както го направихме и преди 2 години.“, признава Жана Тодорова.

Жана Тодорова

Извън волейболната зала, Жана обожава театъра: „Заглавие, което мисля, че най-добре ме описва, е „Животът е прекрасен“. 

Животът е прекрасен с това да обичаш работата си, с това да си здрав и с това да цениш щастието, когато го имаш, а не когато го загубиш.“ Жана Тодорова – доказателството, че и по-ниските могат да играят волейбол. За този спорт е нужен не само ръст, но и сърце.

btvnovinite.bg

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти