Слагат край на експеримента с две осмици в Суперлигата🏐

Слагат край на експеримента с две осмици в Суперлигата🏐

Предвиждат трима изпадащи през новия сезон през новия сезон, УС на федерацията утвърждава формата на 14 юни

Експериментът с две осмици в Суперлигата на България изглежда приключи. На проведеното вчера заседание на НВЛ стана ясно, че проваленият формат с разделянето на отборите от елита отпада за новия сезон. Вместо това клубовете стигнаха до компромисен вариант, при който първенството у нас да се проведе по руската схема.

Напрежение на събранието на Лигата, форматът остава неясен🏐
Напрежение на събранието на Лигата, форматът остава неясен🏐

Какво означава това? 16-те тима от елита ще изиграят общо по 22 мача през следващата кампания преди старта на плейофите. Опциите как точно това ще се случи са две. Едната е класираните до осмо място от миналия сезон да се срещнат по два пъти и по веднъж да играят с тези от втората половина. Реципрочно това важи и за долната осмица. Другата възможност е да има прегрупиране на клубовете и чрез схемата Бергер те да оформят горна и долна схема, но класирането отново ще е общо, като мачовете отново ще са по два пъти между отборите от едната част и по веднъж с тези от другата.

По-любопитното е, че цели три тима ще загубят мястото си в Суперлигата след края на сезона. Най-слабите 4 в крайното подреждане ще оформят минитурнир, в който само победителят ще остане в елита, а останалите изпадат във Висшата лига. Това означава, че от долния ешелон ще влезе един клуб и през сезон 2022/23 ще имаме 14 състава в Суперлигата. Планът е през 2023/24 те да се свият до 12.

Всичко това подлежи да бъде гласувано от Управителния съвет на федерацията. Президентът Любо Ганев свика заседание на ръководството на 14 юни. То ще бъде от 10 точки, като сбирката ще бъде виртуална. Третата от тях е свързана именно с пледложения за изменения в правилниците на НВЛ, свързани с администрирането на първенството. Разбира се, не е изключено от централата да отхвърлят желанието на НВЛ за смяна на формата, което обаче бу довело до ответна реакция от клубовете и сериозно брожение сред тях.

Хари ЛАТИФЯН, в."Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички