Спорно съдийство отне олимпийската мечта в бокса

Спорно съдийство отне олимпийската мечта в бокса

Двама от най-добрите български боксьори Петър Белберов и Радослав Пантелеев загубиха битките си на олимпийския квалификационен турнир в Париж. За Радо поражението не е фатално, защото той спечели квота за Токио 2020 чрез високата си позиция в световната ранглиста, но Белберов бе лишен от олимпийската си мечта.

Петър загуби по точки от руснака Иван Верясов в категория над 91 килограма, но всеки, който е гледал двубоя, е останал изненадан от решението на съдиите. Дори първия рунд, който премина изцяло в полза на българина, бе отсъдена само 3-2 в негова полза, вместо 5-0. Във втория рунд съдиите единодушно дадоха предпочитания за руснака, който залагаше само на клинчове, а в равностойната трета част отново везните бяха наклонени в полза на Верясов. 

Белберов и Панталеев отпаднаха в Париж
Белберов и Панталеев отпаднаха в Париж

Още преди двубоя Белберов е бил наясно, че трябва да спечели категорично, защото иначе в по-равна битка съдиите биха дали предпочитанията си за руснака. За съжаление трудната година за Петър продължава, след като февруари получи тежка контузия на бицепса по време на традиционния международен турнир в София “Странджа”. Въпреки нея той имаше възможности да спечели олимпийска квота, но остава горчивина заради спорните съдийски решения в негов ущърб.

Самият Панталеев също може да е недоволен, но най-вече от рефера на ринга, който му отсъди няколко официални предупреждения, независимо че отворената аркада се получи от удар глава в глава. Все пак, той ще има шанс да преследва олимпийски медал в Токио.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти