Кметът на Община Ружинци: Дреновец е постоянно ощетяван, но като биеш съдията не помагаш с нищо на отбора си

Вчера на стадион "Георги Бенковски" Бдин (Видин) спечели с 3:1 дербито на областта срещу ФК Дреновец в мач от последния за сезона 34-и кръг на Северозападната Трета лига. Двубоят беше изпъстрен със смразяващи сцени – червени картони (гостите завършиха срещата с 9 футболисти и без треньор), побой, а след края му полицията остави двата отбора час и половина на стадиона преди да им разреши да си тръгнат. За причините за екшъна и последиците от него разговаряме с кмета на Община Ружинци – Александър Александров, който е с основна заслуга за възраждането на ФК Дреновец.

Смразяващи сцени във Видин: голове, червени картони, бой – полицията държи час и половина Бдин и Дреновец на стадиона
Смразяващи сцени във Видин: голове, червени картони, бой – полицията държи час и половина Бдин и Дреновец на стадиона

- Господин Александров, бяхте ли на мача и какво точно се случи? 
- Изгледах целия двубой от трибуните. Първото полувреме протече без никакви проблеми. Не го казвам, защото водехме с 1:0, а защото всичко беше феърплей. Напрежението започна при изравнителния гол на Бдин, когато при спорно положение, съдията даде авантаж, а после спря играта и отсъди фаул. От трибуните видях струпване на футболисти около главния съдия Станислав Ставров, които после се пренесоха към асистента му на тъчлинията. Не мога да назова причината за червените картони на нашите играчи Георги Стоянов и Александър Кирилов, тъй като бях на трибуните. Оттам обаче се видя, че вкарахме гол за 2:2, но страничният рефер не го зачете, въпреки че топката беше влязла на метър и половина във вратата на Бдин. Още доста съдийски отсъждания бяха в наша вреда през второто полувреме, а тези решения бяха абсолютно тенденциозни. Казаха, че Станислав Ставров е племенник на дежурния делегат на мача Емил Младенов. Играчите ни твърдят, че този същия страничен съдия нарекъл "циганин" футболиста ни Ангел Каишев. Четвъртият рефер Николай Недков от Видин, пък заявил на треньора ни Александър Петров да го чака след мача зад стадиона да се бият. Футболистите ни казаха, че видели на почивката Иво Марков, председател на Областния съвет на БФС – Видин да влиза в съдийската стая. Всичко това доведе до ескалиране на напрежението и последвалите грозни сцени след края на срещата. Тогава полицията нахлу с палки на терена. Играчите ни твърдят, че униформените са ударили състезателите ни Людмил Иванов и Костадин Илиев.

- Съперникът Бдин има ли вина за потресаващите събития? 
- Категорично не. Футболистите им бяха кротки на терена. Искам категорично да подчертая, че ФК Дреновец излезе за снощния мач със същата нагласа и амбиция, както във всички останали 33 срещи от първенството. Нито се дават повече точки като играем срещу Бдин, нито пък купа.

- ФК Дреновец изигра два сезона в Северозападната Трета лига. Усещалили сте в този период тенденциозно отношение към вашия клуб? 
- Почти във всеки мач. Ощетяват ни съдиите. Не мога да си обясня защо. Винаги сме ги посрещали цивилизовано. Стремим се да осигурим необходимата нормална обстановка и атмосфера за спокойно провеждане на срещите както го правят в професионалния футбол. От месец преди снощния мач във Видин тръгнаха приказки, че започва война срещу ФК Дреновец. Питах се кой я обявява, съдиите? Говореше се, че Бдин със сигурност ще победи Дреновец. Не знам на какво се позовава подобно категорично мнение. Все пак ние бяхме след най-силно представилите се отбори през пролетта – никой от първите четири отбора в класирането не успя да ни победи. Анализ, който показва, че снощната ни загуба е голяма изненада. Но може и да не е, защото според други слухове трима наши футболисти са играли симулативно срещу Бдин. Аз не вярвам.

- Очаквате ли санкции за ФК Дреновец? 
- Със сигурност и ще са напълно заслужени. Вярно, емоциите понякога вземат връх. Но случилото се на стадион "Георги Бенковски" не е нормално. Като биеш съдията няма да решиш следващия си мач и не помагаш с нищо на отбора си. Проблемът не се преодолява по такъв начин.

- Ще предприемете ли някакви мерки?
 - Първо ще проведа много сериозен разговор с ръководството, треньора и футболистите. Със сигурност ще им наложа наказания. Абсурд е да се повтаря подобно нещо като случилото се снощи. Победите в спорта се решават на терена с голове, а не с юмруци… Друго не можем да направим. Единствено да се оттеглим от първенството. Нямаме сили и ресурс да се борим срещу порочна система, каквато е съдийството. Толкова лесно вдигат наказателни картони и глобяват.

- Какво е бъдещето на ФК Дреновец? 
- Все по-често се замислям заслужава ли си да продължаваме да участваме. Както другите общини в област Видин нямат футбол, защо пък Община Ружинци да го развива. Като няма ФК Дреновец, няма да свърши света. Влагаме доста усилия, за да доближим клуба до професионалния футбол, но кой го отчита.

Още от БГ Футбол

Виж всички