Гледай на живо

Евро 2020: Украйна - Австрия

Вечният град покорен отново от "вечния" Рафа Надал!

“Вечният” Рафаел Надал спечели за безпрецедентен 10-и път титлата в турнира от сериите “Мастърс”, който се превърна в четвъртата дестинация, където великият испанец има над 9 триумфа. Матадора срази големия си противник Новак Джокович със 7:5, 1:6, 6:2 за 2 часа и 50 минути игра.

Така Рафа добави десета титла от Рим в богатата си колекция, като има 11 от Монте Карло, 12 от Барселона, плюс 13 от “Ролан Гарос”. Той вече има общо 36 трофея от най-високата категория от АТР - “Мастърс”, като 26 от тях са на клей. Джокович също е с 36 такива купи, като двамата делят първата позиция в това отношение, а и са “поделили” 15 от последните 17 издания на тези серии.

Матадора намали изоставането си по брой победи срещу Джокович на 28:29, като пък увеличи предимството си на червени кортове. Двамата за девети път се срещнаха в Рим и Рафа вече има шест победи, а конкретно на финал испанецът триумфира през 2009-а, 2012-а, 2019-а и сега, докато успехите на Ноле са през 2011-а и 2014-а.

Джокович се надяваше да осъществи обрат след загуба на първия сет, но Надал постигна 102-ра последователна победа на клей, когато взима дебютния сет. За последно в Рио де Жанейро през 2016 година Пабло Куевас успя да направи такъв “ремонт”.

ПЪРВИ СЕТ

Джокович започна мача с 40-0 на свой сервис, а после Надал все пак спечели две точки, само че загуби сета. Още при първото подаване на Матадора пък се стигна до шанс за пробив, след като Ноле направи рядко срещано воле от дъното на корта с марковото си разтягане. Надал отрази опасността с изящна къса топка, но после пък страхотен лоб на сърбина му осигури нов брейк-бол. Джокович не спираше да бомбардира форхенда на испанеца и това му носеше позитиви, като пък грешка от бекхенд доведе до пробив след 9-минутен гейм - 0:2.

Надал веднага върна пробива още от първата си възможност, като решителната му точка също дойде от сгрешен бекхенд по диагонала на съперника - 1:2. В четвъртия гейм вече бе ред и на Матадора да защити подаването си, като срещата доближаваше половин час времетраене. Джокович спечели сервиса си на нула и прекрати мини-серията на противника си - 2:3. Доминацията на сервиращите продължи и в следващите мигове, като Рафа не трепна и с къси разигравания надделя за 3:3.

Джокович демонстрира страхотна защита в следващия гейм, а Надал започна да пуска в употреба и балонните топки от дъното на корта. Ноле оцеля в продължителните разигравания, но Рафа направи великолепен минаващ удар и се спъна в страничната линия на корта. Две поредни контрапиета на Новак свършиха работа в напрегнатата за него ситуация, а с бекхенд в аут на Надал той поведе с 3:4.

Независимо от разочарованието от пропуснатия пробив и падането, Матадора не бе разколебан в следващия гейм и сравнително безпроблемно стигна до 4:4. Джокович имаше около 3 часа повече време на корта в Рим по пътя си към финала, но засега изобщо не показваше големи признаци на умора. Точно когато мачът навлезе във втория си час игра, двамата си бяха разменили по един сервис-гейм за 5:5.

Джокович сервираше доста успешно през по-голямата част от сета, но третата му двойна грешка дойде в неприятен момент при 40-30. Типичният форхенд с голяма височина на Надал се превърна в пореден уинър и трети шанс за пробив - Ноле направи непредизвикана от предната страна на ракетата си и резултатът стана 6:5.

Надал направи две рядко срещани поредни непредизивкани грешки за 0-30, но после 14-ият форхенд-уинър и третият ас изравниха резултата 30-30. Първият сетбол бе стигнат с нов форхенд-уинър, но пък Джокович го отрази с къса топка. От втория опит вече Рафа се справи и взе важното предимство - 7:5 след 75 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Джокович поведе с 1:0 на свой сервис и после направи странна грешка от форхенд при 15-30, с което можеше да се доближи до пробив, но защитата на Надал беше забележителна. В крайна сметка от 0-30 Матадора успя да обърне подаването си и да изравни на 1:1. За втори пореден път Надал поведе с 15-30 на посрещане, а този път стигна и до шанс за пробив, като Джокович направи две непредизвикани грешки от бекхенд. Комбинация сервис-форхенд отрази брейк-бола, а впоследствие все пак Ноле оцеля и поведе с 1:2.

Въпреки че изглеждаше сякаш умората встъпва в играта на Ноле, той стигна до два шанса за пробив, главно заради много слаба селекция на удари на Рафа. Както се случи в първия сет, така и сега първият брейк отиде на сметката на Джокера - 1:3. Сърбинът отново трябваше да премине през 15-30 на свое подаване, но се справи с напрежението и отпора на Надал, за да дръпне значително в резултата при 1:4.

Джокович успя да пробие за втори път в 10-минутен гейм и да поведе с 5:1, като вече сякаш всички започваха да мислят за решителен трети сет. При 40-15 едва ли някой е предполагал, че резултатът няма бързо да стане 1:6, но все пак Рафа се пребори за дюс, като при разликата във времето за почивка вероятно се е надявал съперникът първи да се измори. В крайна сметка за 43 минути Ноле спечели втория сет с 1:6.

ТРЕТИ СЕТ

Надал се нуждаеше от позитивен старт след разочароващия за него втори сет и го постигна с чудесни изпълнения от основната линия - 1:0. Джокович нямаше проблеми със своя сервис-гейм, а Рафа последва с един от позабравените лесни подавания на нула - 2:1. Посрещащите продължиха да бъдат като спаринг-партньори и се получи още един лесен сервис-гейм - 2:2.

Чак при 2:2 Ноле успя да вземе леко предимство срещу началните удари на съперника и с два поредни забележителни форхенд-уинъри в самото дъно на корта поведе с 15-30, а впоследствие и с 30-40, благодарение пък на хубав лоб. Той обаче прати форхенд в мрежата и не можа да се възползва от шанса за пробив, но после стигна до нов - този път след неуспешен лоб на Надал. Страхотно контрапие на Матадора (бекхенд-уинър по правата) неутрализира и тази опасност, а още един форхенд-уинър провокира и кратко отпразнуване от негова страна - 3:2.

Две намеси на мрежата в полза на Рафа бяха ключови за неговото стигане до троен шанс за пробив, който беше реализиран на нула, благодарение на впечатляващ минаващ бекхенд по правата - 4:2. Надал сервира безпроблемно и се доближи само на гейм от титлата в Рим.

Рафа получи първия си мачбол още на посрещане след безжалостен бекхенд-уинър по диагонала от средата на корта, но Ноле все пак стори достатъчно, за да остане поне още малко във финала. Надал стигна до втори мачбол, вече на свое подаване, и се възползва да го материализира и да триумфира за десети път във "Форо Италико" след 2 часа и 50 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички