Балкан с апел за допускане на зрители в залите

Балкан (Ботевград) излезе с позиция относно забраната за допускане на зрители в спортните зали, която остава непроменена и до днес. Ето какво гласи отвореното писмо на ботевградчани, публикувано в официалния им сайт:

"ДО Проф. д-р Костадин Ангелов, Министър на здравеопазването 

КОПИЕ ДО Красен Кралев, Министър на младежта и спорта
Георги Глушков, Президент на БФБаскетбол 

Уважаеми проф. д-р Ангелов, 
Уважаеми г-н Кралев, 
Уважаеми г-н Глушков, 

Обръщаме се към Вас с апел за допускане на публика на спортните мероприятия. Смятаме, че спортът е дискриминиран, след като в последните седмици сме свидетели на разхлабването на почти всички противоепидемични мерки в страната. Не виждаме логика в решението да се отворят нощните заведения и в същото време да се забрани достъп, дори на ограничен брой публика на спортни събития. 

В момента в страната ни са отворени всички кина, театри, музеи, игрални зали, казина, заведения за хранене и развлечение. Затворени остават само спортните зали, чийто площи са доста по-големи от тези на гореизброените места и позволяват спазване на голяма физическа дистанция, както и на всички други противоепидемични мерки. Такива, които не виждаме как могат да се спазват, например, в нощни заведения и клубове. Места, които са отворени от 29 април 2021 година. 

Повече от една година баскетболът в България остава без публика, а спортните клубове без почти никакви приходи. Това е и един от малкото колективни спортове в България, който остава без публика в решителната фаза на шампионата, след като стадионите вече са отворени, а волейболното първенство завърши. Баскетболният шампионат се провежда цял сезон при стриктно спазване на КОВИД-19 протокол и без никакви нарушения. 

Молим Ви за допускане дори на ограничен брой публика на спортни събития. Феновете са готови да спазват всички мерки, наложени от Вас, с единствената възможност - да гледат час и половина спорт на живо. Дайте им шанс. Спортът е създаден за тях! Ние, от БК "Балкан" вярваме, че спортът е социално явление, от което хората имат нужда във време на стрес и социална изолация. При спазване на всички противоепидемични мерки, нека не им отнемаме положителните емоции от присъствието в баскетболните зали. 

С уважение, 
Баскетболен клуб „Балкан“, действащ шампион на България по баскетбол 
02.05.2021 год."

Снимка: Балкан

Още от Баскетбол

Виж всички