Пламен Константинов: В Зенит (Казан) закъсняха с промените, както направихме ние

Пламен Константинов: В Зенит (Казан) закъсняха с промените, както направихме ние

Българският старши треньор на руския Локомотив (Новосибирск) Пламен Константинов разказа в интервю за клубния сайт колко тежък е бил последният сезон за отбора и как "железничарите" са успяли да спечелят бронзовите медали в руското първенство. Локомотив завърши на 6-то място в редовния сезон, но след резултатите във финалната шестица се изкачи на подиума благодарение на победите над Зенит Казан (3:2) в групата и над Кузбас (3:1) в мача за 3-о място.

Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск) грабнаха бронза в Русия (видео + галерия)
Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск) грабнаха бронза в Русия (видео + галерия)

"Отличен резултат в нашата ситуация. Отборът спечели медал и отново влезе в Шампионската лига. Да, мога да бъда по-взискателен към някои волейболисти, но основното е, че постигнахме успеха с повече от шестте основни играчи. Направихме го с целия отбор. Когато беше необходимо, резервните играчи влизаха и помагаха. Понякога дори бяха в основата на резултатите. Показахме отборна игра, а не само някои индивидуални качества на волейболистите. Това е най-важното".

"Нямаше гаранции, че можем да постигнем резултати веднага през този сезон. Основното за нас беше опитът, който младите играчи биха могли да получат. И най-важното е опитът на нашия разпределител Константин Абаев. С всички качества, които притежава Костя, не е толкова лесно да заемеш мястото на основен разпределител и веднага да дадеш резултат. Разпределителят е на първо място. Поставете млад играч във всяка друга позиция - това няма да бъде толкова забележимо. Но играта на целия отбор зависи от тази роля, така че рискът беше голям и ние го поехме умишлено. Мисля, че в точния момент, когато отборът ни беше на върха след спечелването на руското първенство през миналия сезон. Разбрахме, че ако не повишим нивото на нашите състезатели, тогава нямаме шансове да останем дълго време сред лидерите".

"Защо ли? Основното нещо е географията. Не всеки играч, камо ли легионер, се осмелява да се премести в Новосибирск. Трябва да летите много, на големи разстояния. Това не е Москва, Казан или Санкт Петербург. Например, ако играч има оферти от нас, Москва или Казан, тогава трябва да даваме повече финанси от конкурентите. И това "повече" не е така. И в такава ситуация има само един изход - да вдигнем своите си кадри и да изчакаме да се изстрелят".

Относно съперниците Константинов коментира: "Ако бяхме успяли да победим Динамо в полуфиналите за Купата на Русия, когато водехме с 2:0 и 19:15 в третия гейм, то сезонът за московчани можеше да се окаже по различен начин. Но те ни откраднаха този мач, а след това взеха Купата на Русия и всичко им беше отворено. Още преди началото на сезона обаче предположих, че Динамо (Москва) ще бъде сред лидерите. Изборът на играчи и начинът, по който отборът работи от няколко години, вече говориха за това. Но Динамо надмина всички очаквания, спечелвайки всичко възможно. Що се отнася до неуспешния сезон на Зенит (Казан), моето мнение е, че това, което направихме този сезон, след като обновихме отбора, Казан трябваше да направи. Но в Зенит си мислеха, че с опита на същите играчи ще бъде възможно да спечелят. И закъсняха с промените".

Още от Волейбол

Виж всички