Гледай на живо

ЕВРО 2020: Турция - Уелс 0:1

Марота: Трябва да си направим изводите от провала на Суперлигата

Марота: Трябва да си направим изводите от провала на Суперлигата

Изпълнителният директор на Интер Джузепе Марота смята, че всички в европейския футбол трябва да си направят изводите от провала на Суперлигата. "Нерадзурите" бяха един от основателите на този проект, но впоследствие решиха да се оттеглят от него, след като видяха яростната съпротива от страна на УЕФА, ФИФА и феновете. Сега босът смята, че трябва хубаво да се направи равносметка на всичко, което се случи в последните дни.

"Нека започнем с малко предистория. Тази инициатива бе на 12 клубни шефове, с оглед на ситуацията, в която се намират техните клубове, заради високите разходи и несигурните приходи в последните месеци. Този модел на националния и на европейския футбол е твърде старомоден. Необходимо е да се намери вариант за създаване на нещо ново. Точно това бе направено, с риск за провал. Нека обясня целия сценарий. Заплатите на играчите са 60-70% от бюджета на един клуб. Този модел не гарантира бъдещето. Трябваше да се измисли нещо ново", заяви Марота.

"Суперлигата се провали, защото не бе отчетено важно нещо като гласа на феновете, а те са най-важният актив на всеки клуб. Шестте английски клуба изненадващо се оттеглиха, следвайки собствената си логика. Щом този модел се провали, значи са направени грешки при създаването му. Отговорът на обществото бе очевиден, но въпреки това трябва да продължим да мислим в тази посока. Трябва да покажем уважение към меритокрацията и феновете. Клубът трябва да преследва определени ценности и да бъде инструмент на позитивни емоции", допълни босът.

Още от Футбол свят

Виж всички