УЕФА може да направи промени в плановете за новата Шампионска лига

УЕФА може да направи промени в плановете за новата Шампионска лига

След като неуспешният опит за създаване на Суперлига разтърси света на футбола, сега се чака реакцията на УЕФА към провинилите се клубове. Президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин отправи сериозни нападки към тях, но след решението на английските клубове да се откажат от проекта заяви, че с радост ги приема обратно в европейското футболно семейство. 

Не се очаква УЕФА да накаже директно клубовете, които се опитаха да създадат Суперлигата, но случилото се може да окаже влияние на новия формат на Шампионската лига, който бе обявен в понеделник.

Плановете са от 2024 г. в най-силния клубен турнир да участват 36 отбора, а не 32 както беше досега. Всички те да бъдат в една група, всеки тим да играе 10 мача срещу съперник на случаен принцип. Две от новите четири места пък трябва да се дадат според клубния коефициент за последните пет години на два отбора, които не са успели да си осигурят участие в турнира. 

От УЕФА засега настояват, че основите на новия формат няма да се променят, но двете места с покани може да отпаднат, като те да бъдат дадени на шампиони на страни с по-нисък коефициент, които биха играли квалификации. Новата схема на евротурнирите и детайлите по нея ще се обсъждат обстойно в края на годината и са възможни корекции.

На фона на Суперлигата се забравя, че под натиска на големите клубове, УЕФА върви в подобна посока от години. Грандовете имат почти гарантирано участие в Шампионската лига и разликата между богатите и бедните клубове се увеличава с всеки изминал сезон.

Още от Футбол свят

Виж всички