Ян Непомнящи се доближи до успеха в турнира на претендентите по шахмат

Ян Непомнящи се доближи до успеха в турнира на претендентите по шахмат

Руснакът Ян Непомнящи отвори цяла точка преднина пред конкурентите си в турнира на претендентите за световната титла по шахмат, след като в партия от десетия кръг победи с белите фигури сънародника си Кирил Алексеенко.

30-годишният Непомнящи, който заема четвърто място в световната ранглиста, сломи съпротивата на Алексеенко за едва 31 хода. С победата той събра 6,5 точки във временното класиране и води с една пред най-близките си преследвачи.

Непомнящи бе подпомогнат и от факта, че другите три партии в днешния ден завършиха с ремита. Двамата шахматисти с най-висок коефициент в турнира - Фабиано Каруана (САЩ) и Дин Лижен (Китай) се съгласиха на равенство след 40 хода. Също за 40 хода реми направи и французинът Максим Вашие-Лаграв с холандеца Аниш Гири. В последната партия за деня с черните фигури руснакът Александър Гришчук пропусна да реализира печеливша позиция и след 41 хода стигна само до реми с китаеца Ван Хао.

В класирането четири кръга преди края на турнира води Непомнящи с 6,5 точки, следван от Каруана, Вашие-Лаграв и Гири по с 5,5 точки. Ван Хао и Гришчук делят пето и шесто място с по 4,5 точки, а в дъното на класирането с по 4 точки са Дин Лижен и Алексеенко.

Турнирът на претендентите се провежда в руския град Екатеринбург, а победителят в него ще играе в края на годината с норвежеца Магнус Карлсен за световната титла.

Още от Други спортове

Виж всички