Щафетата с олимпийския огън премина през пуст парк в Осака

Щафетата с олимпийския огън премина през пуст парк в Осака

Щафетата с олимпийския огън в гъсто населената западна префектура Осака започна днес без зрители и не по обществените пътища. В такъв съкратен формат тя се провежда за първи път в историята на олимпийското движение по искане на местните власти, загрижени за заплахата от увеличаване на броя на заразените с коронавирус, съобщават от организационния комитет на предстоящите летни игри в Токио.

Щафетата е организирана в голям местен парк и е разделена на етапи от по 200 метра. Всеки участник в нея може да доведе максимум четирима роднини и приятели. Олимпийският факел най-вече ще бъде носен от известни японски художници и спортисти, живеещи в Осака.

Щафетата ще се проведе в продължение на два дни.

По-рано японското правителство, по искане на местните власти, въведе засилени мерки за борба с разпространението на КОВИД-19 в Осака. Заради това жителите на префектурата с население над 19 милиона души се приканват да не напускат домовете си и да избягват оживените места, когато е възможно.

Щафетата с олимпийския огън започна в Япония на 25 март във футболния тренировъчен център в префектура Фукушима. Тя ще продължи 121 дни, факелът ще премине през 859 общини във всичките 47 префектури на страната. Очаква се около 10 хиляди души да вземат участие в щафетата.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август миналата година, но заради глобалната пандемия от коронавирус бяха отложени за 23 юли - 8 август 2021-а.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти