Торино и Инсбрук се присъединяват към Мадрид като домакини на финалите за "Купа Дейвис"

Торино и Инсбрук се присъединяват към Мадрид като домакини на финалите за "Купа Дейвис"

Финалите на турнира за "Купа Дейвис" тази година ще се проведат в три града, а Торино и Инсбрук се присъединяват към испанската столица Мадрид като домакини на мачовете, съобщиха от Международната федерация по тенис.

Отборната надпревара за мъже ще се играе в продължение на 11 дни, а не седем, след промени, ратифицирани от борда на централата и партньора "Kosmos Tennis", базираната в Испания инвестиционна компания, която инвестира 3 милиарда долара в спорта за над 25 години.

Всеки град ще бъде домакин на срещите в две от шестте групи, като Мадрид ще приеме два четвъртфинала, а Инсбрук и Торино по един. Испанската столица ще бъде домакин на полуфиналите и на финала.

"Ние сме много развълнувани да организираме финалите за "Купа Дейвис" в Инсбрук и Торино. И двата града подадоха впечатляващи оферти, които не само обещават опит от световна класа за играчи и фенове, но също така включват строги мерки за осигуряване на здравето и безопасността на всички присъстващи," каза директорът на финалите на турнира Алберт Коста.

Отборната надпревара по тенис за мъже, която има 121-годишна история, е с нов формат от 2019 година. В първото ново издание участваха 18 тима, които се бориха за титлата в Мадрид през ноември.

Рафаел Надал изведе Испания до трофея, но натоварената програма беше предизвикателен както за играчите и организаторите, така и за феновете, а срещата между САЩ и Италия завърши в 4 часа сутринта.

Миналогодишните финали за "Купа Дейвис" бяха отложени заради пандемията от КОВИД-19, но същите тези 18 държави ще участват в тазгодишното събитие, започващо на 25 ноември.

Няколко други града също проявиха интерес към домакинството, но Торино и Инсбрук са на ниво, както и Мадрид, така че условията за игра ще бъдат подобни.

"Важно беше да се намерят два европейски града, които имат добра връзка с Мадрид, със сходни условия за игра, за да се осигури плавен преход за играчите, пътуващи от други места. С потвърждаването на трите домакини вече работим усилено, за да предложим възможно най-доброто състезание през 2021 година", каза бившият шампион на Откритото първенство на Франция Коста.

Мадрид ще бъде домакин на група "А", в която участват Испания, Руската федерация по тенис и Еквадор, и група "В" с вицешампиона от 2019 година Канада, Казахстан и Швеция.

Австрия ще има домашна подкрепа в двубоите срещу Сърбия и Германия, като Инсбрук ще приеме група "F" заедно с група "С" - Франция, Великобритания и Чехия.

Торино ще бъде домакин на група "D" (Австралия, Хърватия, Унгария) и група "E" (САЩ, Италия, Колумбия).

Промените през 2019 година бяха подложени и някои критики от тенис федерациите, които заявиха, че феновете ще бъдат лишени от домашните мачове, които създават уникална атмосфера.

Коста вярва, че три града домакини ще предложат повече възможности на феновете да подкрепят своите отбори.

"Вярваме, че направихме страхотен турнир през 2019 година, но със сигурност имаше неща, които трябва да се подобрят, като програмата и присъствието на трибуните", коментира той, когато промените бяха обмислени за първи път по-рано тази година.

"С новия формат и новия проект, който имаме сега, вярвам, че ще разрешим всички тези проблеми. 11 дни е по-добре за тенисистите, защото не може да играят пет мача за седем дни", добави испанецът.

ITF също така потвърди, че от 2022 година финалите за "Купа Дейвис" ще бъдат намалени до 16 държави и че форматът с много градове е част от "дългосрочната визия за състезанието".

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти