Организаторите на Игрите в Токио ще осигурят 300 хотелски стаи за спортисти с COVID-19

Организаторите на летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио ще отделят специален хотел за изолиране на спортистите, заразени с коронавирус, при които заболяването протича в лека форма или е без симптоми, съобщава агенция "Киодо". 

За тази цел се планира да се намери хотел с приблизително 300 легла извън Олимпийското село. Той ще се използва за настаняване на тези, които не се нуждаят от хоспитализация. В този случай периодът на карантина ще бъде 10 дни. Осигуряването на този хотел вероятно ще струва няколко милиона долара, разкрива "Киодо". 

За транспортирането на заразените спортисти ще бъдат отделени 30 превозни средства, които ще бъдат допълнително оборудвани, за да се избегне заразяване на шофьорите. Според предварителните правила за игрите в Токио, публикувани от Международния олимпийски комитет (МОК), спортистите ще трябва да правят тест за коронавирус поне веднъж на всеки четири дни. Според организационния комитет на Токио 2020 обаче тази честота може да бъде коригирана, за да направи проверките още по-чести. Честотата на PCR тестването ще зависи от спорта и състезателната програма. 

Предполага се, че анализите ще се правят в специализирана лаборатория на територията на олимпийското село. Ако спортистът живее извън тези съоръжения, той ще трябва да използва специален транспорт. Ще бъде възможно да се проследят резултатите от теста чрез специално приложение за смартфон. 

Олимпиадата трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август тази година, но заради глобалната пандемия беше отложена за 23 юли до 8 август 2021 година.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти