Росен Барчовски: Имаше много обиди, но само успехът може да затвори устите на хората

Росен Барчовски: Имаше много обиди, но само успехът може да затвори устите на хората

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски даде пресконференция след класирането на "лъвовете" на ЕвроБаскет 2022. Както е известно, националите постигнаха успех над Латвия с 66:65 в събота и по този начин за първи път от 10 години насам си спечелиха място сред елита на европейския баскебол. Ето какво каза Барчовски пред медиите:

10 години стигат! България отново е в елита на европейския баскетбол!
10 години стигат! България отново е в елита на европейския баскетбол!

"Аз съм много доволен след този мач с Латвия. Не си спомням толкова да съм бил щастлив от някоя среща. Винаги съм ходил в националния отбор с удоволствие, този път обаче беше по-голямо, защото в този състав имах възможност да работя със страшно трудолюбиви и всеотдайни хора без претенции, които се подчиняват на треньора. Работата на един треньор тогава става лесна. Бил съм в други отбори с трудни характери и тогава ролята на треньора не може да се види. Тук това се случи и заради това и Господ ни помогна, но имахме и шанс разбира се.

Една точка, това е половин кош, не цял", каза Барчовски за едноточковата победа над Латвия. "Можеше да бъде в обратната посока и тогава настроението щеше да бъде на 180 градуса. Аз съм същия треньор и с тази точка, а те също са си същите играчи. Сега сме страхотни, но щеше да бъде тежко. Много ни е труден спортът. Тук специално една точица може да те качи на небето или да те свали на земята. Призивът ми е малко да се гледа по-трезво, защото една точка не променя моя 30-годишен труд като треньор, нито тяхната 10-15 годишна кариера. В случая имахме шанс, другият път може и да нямаме. Нека не очерняме труда на хората.

ФИБА определи успеха на България като шокиращ
ФИБА определи успеха на България като шокиращ

Отбелязвам, че този път имаше голям негатизивъм и много обиди. Обиди от анонимници, обиди от хора, които не могат да застанат с лицето си и да ми кажат в очите това и това. Имаше някакви безпочвени критики в нашата общественост. Само успеха може да затвори устите на хората.

Аз мисля, че трябва да направим всичко възможно това лято да направим подготовка и да изиграем няколко контролни срещи. Трябва да видим някои момчета в по-спокойна атмосфера.

Ние в тази квалификация изиграхме само един слаб мач - срещу Босна. Мачът тръгна лошо тогава и аз завъртях целия състав. Това носи самочувствие. Второто нещо е, че идват много талантливи млади момчета, като най-важното е, че са високи. Това са момчета на 18-19 години. Отдавна не сме имали толкова високи баскетболисти. Това дава надежда.

Имал съм различен вид поведение относно какво чувам и какво искам да чувам. Единият е да не чета нищо, но този път си казах, че ще чета и най-гадните неща. Знаех, че това ще ме амбицира. Прочетох какъв съм и го използвах това нещо. Не е приятно, но дава хъс, злоба и мотивация", заяви Росен Барчовски.

Още от Баскетбол

Виж всички