Светлозар Николов пред Sportal.bg: Даваха ни по 36 хапчета в пластмасова чашка

Светлозар Николов пред Sportal.bg: Даваха ни по 36 хапчета в пластмасова чашка

Един от тримата национални състезатели по плуване, които са дали положителна допинг проба за станозолол - Светлозар Николов, говори ексклузивно пред Sportal.bg за неприятния случай. Той обясни, че не е приемал никакви медикаменти, различни от тези, които им е давал докторът на националния отбор Любомир Петров.

"В началото на годината всеки от националния отбор има договор - който иска може да го подпише, който не. Но накратко ни задължаваха. От две години имаме доктор, който се занимава с нашето възстановяване (б.а. Любомир Петров), който ни дава витамини. На лагера на Белмекен получавахме по 36 хапчета на ден в пластмасова чашка. Преди това кутийките ни бяха показани, но решиха да ни ги дават в чашка, защото така им било по-лесно. Ние им се доверяваме, което е голяма грешка от наша страна. Отделно сме имали заплахи да не получаваме заплати или да ни изгонят от лагера. Ако откажехме да отидем на даден лагер, имахме санкции", сподели Николов пред Sportal.bg.

109 Лагер на националите по плуване
Как си обяснява, че само трите проби са положителни: "Това и аз не мога да си го обясня. В петък вечерта неофициално докторът ни се обади и на тримата и ни каза, че сме хванати с този станозолол. И тримата сме хванати с едно й също, а това няма как да стане, освен ако не сме си звъннали между лагерите. Всеки си е по градовете - аз съм в Пловдив, Благо в Сандански, Здравко във Велико Търново. Няма как да вземем този станозолол по едно й също време. Аз съм сигурен и гарантирам, че подобно нещо не бих си вкарал в организма. Гарантирам на 100 процента, че не съм приемал никакви странични добавки - единствено и само на националния отбор."
46 Тренировка на националите по плуване преди Европейското в Глазгоу
Пловдивчанинът, чиято най-силна дисциплина е 400 метра съчетано, смята, че това е краят на неговата плувна кариера: "Не знам какво ще ми бъде наказанието, но ако е от 2 до 4 години, което съм сигурен, че ще бъде толкова, ще приключа със спорта. Никога не съм си представял, че точно с този анабол може да приключи кариерата ми. Моята вина е, че съм подписал договор с националния отбор."
Той пожела да внесе още едно уточнение: "След като ни казаха неофициално в петък, на 19 февруари, на следващия ден беше извикан един от съотборниците и докторът му каза да пие повече вода. Ние се зачудихме за какво става въпрос. Отделно каза на едно от момичетата да се "покрие" в града си. Ние вече почнахме да си правим сметка, че нещо са направили. В събота на обяд ни взеха и урина и някой от нас пита в коя лаборатория ще отидат резултатите, но не ни отговориха.
Според мен е лекарска грешка, защото няма как и тримата да сме взимали едно й също по едно й също време. Това се взима на 28 дни, доколкото знам и съм чел. Отделно ти стои в кръвта 6-9 месеца."

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти