МОК направи брейка олимпийски спорт, зачеркна шахмата, снукъра и каратето

МОК направи брейка олимпийски спорт, зачеркна шахмата, снукъра и каратето

Състезателна разновидност на танца брейк денс бе приета официално в програмата на летните Олимпийски игри за Париж 2024, съобщи МОК. За събитието след 4 години бяха потвърдени и скейтборд, скално катерене и сърф, които вече ще са направили своя дебют в Токио догодина. 

Новината идва, придружена от отговор "не", който са получили спортове като билярд и снукър, шахмат, както и паркур - все по-популярен, с елементи от спортната гимнастика, но в уличен стил, който вече развиваме и у нас, пише corner.dir.bg

Легендата Йордан Йовчев е основният двигател на новата дисциплина в България, а всеобщото мнение по света бе, че МОК ще приеме паркура в програмата на Игрите за 2024-а. Вместо това там влиза брейк денс, атрактивният танц, превърнал се в част от ърбън културата на големите градове.

Отпадането на снукъра и шахмата също е сравнително неочаквано - това са спортове с огромна популярност, големи звезди в тях като Рони О`Съливан и Магнус Карлсен, но очевидно не достатъчно глобално значими според МОК. От програмата за Париж 2024 отпаднаха също карате и бейзбол/софтбол.

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти