“Споделени игри“ на Витоша отново зарадваха стотици хора със специфични потребности

“Споделени игри“ на Витоша отново зарадваха стотици хора със специфични потребности

За втора поредна година “Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект. Организираното от “София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия “Васил Левски“ и Природен парк Витоша събитие събра на Игликина поляна стотици желаещи да покажат и докажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения. Форумът цели също така да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Празникът бе открит от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша, която пожела на всички дошли да се забавляват със спортните и туристически активности и благодари за силната отдаденост на благородната кауза. С топли думи към присъстващите се обърнаха Дойчин Боянов от НСА и СК „Вертикален свят“ и Анатоли Илиев - зам.-председател на “София – европейска столица на спорта“.

Голямата новина обявиха от проект “Различните деца на България“, които даряват специална комбинирана люлка - везна. Съоръжението е пригодено за деца в инвалидни колички и ще бъде поставено след като бъде излята необходимата специална бетонна площадка до сетовете на Игликина поляна за да може да се използва от всички обичащи спорта деца и младежи със специфични потребности.

На поляната днес се практикуваха 12 различни дисциплини. От ранна утрин капитаните на отделните отбори, подпомагани от доброволци, преподаватели в НСА и членове на асоциации на хората в риск подготвяха отделните спортни арени, в които хора със специфични потребности получаваха напътствия и възможност да спортуват: тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, щафета с жулиен колички, подвижни игри: голяма топка и др.

“Споделените игри“ целят да покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Тази година традицията бе продължена със занимания в 12 вида спорт, игри и викторини, в които взеха споделено участие стотиците присъстващи хора в неравностойно положение. В организацията активно се включиха Спортен клуб “Вертикален свят“ и Сдружение “Паракидс“. Целта бе по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора с различен вид специфични потребности. Наред с това - да се запознаят участниците в отделните спортни активности с възможностите и спецификите на видовете спорт при занимания на хората в неравностойно положение.Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти