"Американската мечта" на Бисера Пешкова

"Американската мечта" на Бисера Пешкова

След като в първото издание на рубриката "Американската мечта" ви представихме Самуел Франсис, сега идва ред на представителка на нежния пола. Бисера Пешкова е родом от Варна и преди броени дни навърши 20 години. Тя също е една от многото български спортистки, потърсили бъдеще и развитие далеч от родината, като в случая съвсем спокойно може да бъде заявено, че се справя отлично.

180-сантиметровата баскетболистка в момента е част от Northern Arizona University, чийто женски отбор се състезава с най-добрите в Дивизия I и е част от конференция Big Sky. Пътят на Бисера до Аризона преминава през Англия, където тя се подвизава две години в Barking Abbey Academy, а чак след това взема решение да прелети отвъд океана, за да преследва мечтите си.

ДВЕ ГОДИНИ В АНГЛИЯ

"В Англия заминах с помощта на една моя приятелка, чийто баща има собствена баскетболна академия. Изкарах там две години и бях много доволна, а именно академията е една от основните причини да стигна до нивото, на което съм сега. В Америка дойдох благодарение на треньорите ми в Англия и една от съотборничките ми там. Преди две години дойдох на един вид проби в един по-малък колеж - Central Arizona College, а нещата се стекоха така, че ме харесаха и ме взеха. В Barking Abbey Academy е практика след двете години, прекарани там, да продължиш кариерата и образованието си в Щатите. Всички мои съотборнички оттам в момента са тук и играят в различни университети от Дивизия I", разказва за пътешествието си младата варненка.


ПУСТИНЯТА И ЦЕНТРАЛНА АРИЗОНА

Още при първото си идване в САЩ българката попада в щата Аризона и до ден-днешен все още е тук. Първо две години носи екипа на Central Arizona College, който е учебно заведение с 2-годишен план на обучение, а баскетболната програма е една от най-силните и уважавани в цялата страна.

"Central Arizona College е един от най-престижните 2-годишни колежи за момичета в Америка. Миналата година завършихме 4-ти в страната, като имахме само две загуби през целия сезон. За да играеш за Central Arizona се изисква страшно много труд и упоритост. Всичко, което правиш тук е в името на баскетбола - ставания в 5.30 сутринта, кросове в пустинята, тренировки при 42-3 градуса и безброй пътувания за мачове, разучавания на противници, тактики…. Там нямахме почивен ден, дори когато печелехме с по 20-30 точки разлика. На следващия ден имахме ужасно тежки тренировки, защото треньорката ни не искаше да мислим, че сме по-добри от другите. Винаги трябваше да сме изрядни както на терена, така и извън него", са думите на Бисера за първият и пристан в САЩ.

ДИВИЗИЯ I

"Това ме научи на много дисциплина. След като приключих обученито си в Central Arizona, прекарах един семестър с индивидуални тренировки, които бяха не само трудни физически, но и много важни за психиката ми. През последният семестър научих много за играта и за себе си като играч. От няколко месеца вече съм във Флагстаф, където е кампуса на Northern Arizona University, като смятам, че вече успях да свикна с нивото, което се изисква в Дивизия I. Официални мачове ще мога да играя чак от другия сезон, тъй като дойдох тук в средата на сезона. Изисква се изключително много всеотдайност и упорство. Тренировките са тежки и продължителни, а факта, че училището е на над 2000 метра надморска височина, прави всичко още по-трудно", добавя Пешкова.

"Central Arizona беше много специално място за мен, даде ми много, но дойде време да продължа в университет с 4-годишна прграма на обучение, и знаех, че съм готова за следващото ниво. През лятото разглеждах различни опции, като приоритет ми бяха Morehead State и Northern Arizona University. След като разговарях с треньорката ми Сю Дарлинг реших, че точното място за мен е NAU и че тук ще се развия най-добре като играч", е коментарът на крилото относно решението да заиграе в Северна Аризона.

"Мисля, че вече свикнах с начина на живот и с играта тук. Благодарение на моето приемно семейство се адаптирах много бързо с нещата още през първата година. Без тях щеше да мие много по-трудно, но вече всичко ми е много познаот и се чувствам като у дома си. А относно играта - баскетбола тук е много по-различен, динамичен и се разчита на физика", споделя още българката.

"Надявам се, че всичкият ми труд ще даде резултат и ще успея да помогна на отбора си през следващия сезон. Догодина съставът ни ще е много млад, но пък за сметка на това адски талантлив, така че се надявам, че всички заедно, с помощта на треньорите ще успеем да наложим своето в конференция Big Sky"

"Гледам на нещата стъпка по стъпка, не мисля за далечно бъдеще. Съсредотичила съм се главно над баскетбола и учението. Вярвам, че когато се представям добре на игрището и извън него, възможности за мен ще има."

"Никога не знаеш. Може пък и да се върна да играя баскетбол в България, най-малко семейството и близките ми са там. Но като цяло целите ми са свързани със САЩ, като всяка баскетболистка си мечтая да стигна най-високото ниво на развитие, но за момента целите ми са свързани с новото ми училище и представянето ни през следващия сезон", завършва разказа си Бисера.

Още от Баскетбол

Виж всички