Асен Букарев: Пътят е с младите и не ме е страх от него

Асен Букарев: Пътят е с младите и не ме е страх от него

Асен Букарев е най-младият треньор в “А” група. Само на 34 години той пое “Славия”, след като до месец май бе помощник в щаба на предишния наставник Велислав Вуцов.
Юношата на ЦСКА получи шанс да играе с червената фланелка на 19 г. в “А” група. Сега целта, поставена пред Букарев от ръководството на “белите”, е същата: налагане на кадри от школата. На лагера на отбора в курорта Боровец новият треньор не изглежда притеснен. Личи, че е угрижен, защото работата е много, а времето - малко. До старта на сезона има месец, а “Славия” ще има съвсем ново лице след раздяла с 15 основни играчи през лятото. Но Букарев намери време за “Труд”.

- Как ви дойде предложението да станете треньор на “Славия”?

- Имаше някакви индикации в последните седмици от сезона, че Вили Вуцов може да не остане. Но все пак бе изненада, когато ръководството ми предложи.

- Колко време ви трябваше, за да се съгласите?

- Единственото условие бе, че ще искам нова дисциплина в отбора. И не защото досега е имало някакви особени проблеми. Реално нищо, което не се случва във всеки тим. Но искам още да вдигнем нивото в това отношение.

- Как се виждате като треньор? По-близък с играчите или по-строг?

- Твърде млад съм, за да казвам категорично какъв треньор ще бъда. Видя се, че и Моуриньо не успява, когато не се разбира с играчите и има напрежение. Авторитаризмът явно не работи. Най-важното е, че искам да бъда човек с тях. Ще следваме вътрешен правилник, който ще е като Закона за движение по пътищата! Нищо лично няма в него - за всеки е еднакъв. Виждате националния отбор - там без световни звезди се постигат резултати, защото на първо място има ред и дисциплина.

- Какви са целите?

- Класиране в първата седмица на шампионата в редовната фаза. От доста време реални успехи “Славия” няма. В последните години класиранията са седмо, осмо, девето място. Ако сме в седмицата след първия етап, гледаме нагоре във втория. 
- Как го виждате да стане с налагане на младите?
- Няма да избягаме от това си обещание. Нашите юноши ще получават шансове. Има риск, че заради грешки на младостта е възможно и да губим точки. Но няма да ги сменяме след една-две такива. Ще работим търпеливо.

 - А вас ще ви изтърпят ли да го сторите?

- Това е идеята. В момента чувствам страхотно доверие от Венци Стефанов и цялото ръководство. Но знам, че във футбола нищо сигурно няма. Разбрали сме се с шефовете - ако не вървят нещата, сядаме, обсъждаме, разделяме се етично. Но сега не мисля изобщо за това. В момента имам пълно доверие. Нямам притеснения, иначе нямаше да приема поста.


- Треньорският екип в “Славия” е доста опитен. Има и опитни играчи. Това ли ще е опората ви?

- Да, много разчитам на тях. И Войн Войнов, и Валентин Захариев, и Огнян Макавеев са много опитни специалисти. Имам и “треньори на терена” - Георги Петков, Тодор Янчев, Живко Желев. Те са наясно - ние можем да повлияем на отбора до тъчлинията. Нататък са те - според тактиката, която сме избрали, трябва да вземат правилните решения на терена.


- Как върви селекцията?

- Селекцията е почти завършена. Чакаме няколко момчета от отбора ни набор 1997 г. за втория лагер. Те са близо до титлата в тяхната възраст, дано я спечелят (вчера го направиха - б.а.). Искаме да ги интегрираме в първия отбор. Търсим още един флангови играч и един централен защитник.


- Как да очакваме да изглежда “Славия”?

- Най-простото ще е да кажа, че ще опитваме да вкараме с един гол повече от съперника. Не приемам тактиката да пазим резултата и напред каквото стане. Искам да сме балансирани, с идея към атаката. Да стигаме до вратата по най-бързия път и да вкарваме голове с директни ходове.

- Физическата подготовка няма ли да е проблем при сгъстения цикъл?

- Българските играчи не са по-зле подготвени от западните като физика. Работи се по идентична методика. Общият километраж, избяган от нашите футболисти, не отстъпва от европейските. Въпросът е да се бяга правилно.
Не трябва да се оплакваме от от цикъл сряда - събота. - Като играч целите бяха за титла с “Левски” и ЦСКА?

- Не ви ли тежи, че сега говорите за място сред първите седем?

- Обективно, първите пет отбора в момента имат в пъти по-големи бюджети. Заплащането на играчите им е значително по-сериозно. Трябва да сме реалисти. А и “Славия” работи на друга база. В първия отбор ще влязат 6 момчета на 17-18 години. Не може за два месеца да стигнем лидерите.

- Подценена ли е треньорската професия у нас?

- Самите ние носим вина да сме в това положение. Нямаме синдикат, не се уважаваме като гилдия. Свидетели сме как се дават интервюта и колеги се оплюват едни други. Абсурдно е да си даваме оценки, и то с уличен език. А имаме чудесни треньори. Като тръгнем от Димитър Димитров-Херо, през Станимир Стоилов, Ивайло Петев, на когото трябва да се отдаде дължимото, а то е много... Да видим какви чудеса направи Петър Хубчев с “Берое”. Доказани имена като Стойчо Младенов, Стефан Грозданов, които сега са без работа.


- Как се уволнява такъв треньор?

- Лесно се уволнява у нас. А не трябва да е така. Трябва синдикат, на който да му се чува думата. С футболистите е същото. Когато гръмна така нареченият тото скандал с играчи на “Черноморец”, никой не ги защити. Хвърлиха ги на вълците, а се оказа, че са невинни.


- Видяхте и разликата с европейски клубове...

- Да, имах шанс да бъде на стаж в “Херта” и “Манчестър Юнайтед”. Десет дни бях в Манчестър, гледах всяка тренировка. Видях и базата на “Евертън”, където мениджър тогава бе Дейвид Мойс. За жалост сме далеч от това ниво. Но хубавото в “Славия” е, че е организиран клуб, който иска да върви по правилния път - силна школа, добри условия, работа с младите.


- Къде се губи тази нишка между юношата и футболиста, готов за първия отбор? Според мнозина това е проблем №1?

- Съгласен съм. Ако знаехме къде се губи нишката, щяхме да открием топлата вода за футбола в България. Аз мисля, че най-добрите от школата, най-талантливите, тези, които са национали в тяхната възраст, трябва да получават шанс да се качат с едно ниво нагоре. Всички национали на “Славия” от юношите ще го имат. Може да играят по 15 минути, но ще играят. Не съм забравил как навремето Димитър Пенев не се притесни и даде шанс в ЦСКА на мен, на Владимир Манчев, Димитър Бербатов... Ако не го бе направил, кой знае накъде щеше да поеме всеки от нас. Но той го направи. Това е пътят и не ме е страх да го следвам.
Роден на 7 февруари 1979 г. в София.
Юноша на ЦСКА, играе в “Хасково”, “Академик” (Сф), ЦСКА, “Черно море” и “Левски”. Започна като централен нападател, но последните сезони от кариерата си изигра като централен полузащитник. Има и 5 мача в националния отбор.
Шампион с “Левски” (2006 г.), носител на Купата на България с ЦСКА (1999 г.) и Суперкупата със “сините” през 2005-а.
Спря с футбола на 27 г. заради сериозна травма - износване на дисковете, поддържащи гръбначните прешлени. Работи като асистент на Велислав Вуцов в “Левски” и “Славия”, а сега за първи път е старши треньор.

Динко Гоцев, "Труд"

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти