Батков изяви желание да се присъедини към тръста "Синя България"

Батков изяви желание да се присъедини към тръста "Синя България"

Собственикът на Левски Тодор Батков е изявил своето желание да се присъедини към инициативата на феновете на тима "Синя България". Новината съобщи един от идеолозите на тръста Васил Колев. Той е провел среща с адвоката, на която са били обсъждани много важни за бъдещето на Левски въпроси.

Колев информира чрез профила си във Фейсбук какво са дискутирали с Батков.

- Тодор Батков подкрепя изцяло нашата инициатива и не вижда никакви пречки при бъдещата ни работа, защото в крайна сметка сме от едната страна на барикадата. Обясних му, че според мен той не е повече собственик от който и да е фен, защото Левски не е нещо, което да си занесеш вкъщи и да го сложиш на масата и че негова отговорност към момента е клубът да се финансира (което той прави доброволно) и съответно да пази неговите ценности, идеали, а и самия клуб. С това той е напълно съгласен. Казах му също така, че тръстовете по света си поставят за цел в дългосрочен етап да придобият собственост в клуба и че според мен отговаряме на неговите изисквания за лица, които биха могли да имат дял - прозрачен произход на капитала и левскарски дух. Той потвърди това пред мен отново. Също така уточних, че идеята ни е да инвестираме по програми, които направим, но не и да предоставяме безвъзмездно пари в клуба, които да изтичат по сегашния начин в съмнителни като качества, но за сметка на това безбожно скъпи футболисти, комисионери и т.н. по веригата.

- Тодор Батков изрази желание да стане редови член на тръста и дарител по своя преценка, както и да присъства на учредителното събрание, защото по думите му този тръст е нещо, което той е искал да съществува под различни форми. Аз му казах, че всеки един левскар е добре дошъл и направих разликата, че според мен тръстът е начинът феновете да инвестират своите пари в клуба, защото неговата независимост ще гарантира, че те се харчат по предназначение и за това, което трябва и което феновете искат.

- Казах му, че на този етап надделява мнението, че ние искаме да започнем нашите инициативи с юношеската школа. Той начерта това, от което клубът има нужда - още един естествен и един изкуствен терен, ремонт на съблекалните, медицински център и т.н. включително с места, където те да бъдат. Аз му разказах за нашата идеята да инвестираме в създаването на методика в клуба: привличането на опитни методисти, кондиционни специалисти, създаването на методика за подготовка на играчите и техническо оборудване. Направих уточнението, че ние няма да имаме никакви намерения да кадруваме в клуба, а това трябва да правят адекватни професионалисти. Най-общо заедно с клуба да инвестираме в създаването на академия на Левски по образец на най-добрите европейски клубове. Той информира, че бюджетът на юношеската школа в момента е около 800 000 лева, като почти всичко се покрива от такси и от дарения на родители, но има пари, които реално той инвестира. Демек има дупка в бюджета, но пък не може да се говори и за отделен бюджет на школата, нещо, което според мен поне е задължително.

- Говорихме по някои от текущите проблеми и се убеждавам, че Левски е в изключително тежко положение. Все повече си мисля, че тръста е наистина лъч надежда, защото по груби сметки има около 2 милиона левскари, а Исландия, която има 360 000 жители бе на ръба на това да играе на световно първенство. Значи ние имаме огромен потенциал, който трябва да канализираме и да насочим в правилната посока. Този потенциал е финансов и само чрез него Левски може да стане един от най-големите клубове на Балканите. Зависи от нас!

- Със строежа на стадиона нещата са зле. Твърде вероятно е да нямаме стадион за юбилея, а не е ясно и кога ще имаме. Не ме въведе в детайли, но стана ясно, че проблемите са финансови. Започнали сме да строим нещо, без да имаме пари. Предложих му две неща, които да направим. Първото е да направим един "Път на левскарите". Това е едно празно място, което да павираме, като всички левскари могат да си купят плочка със своето име на различни цени спрямо мястото и т.н. Това са хиляди плочици и изключителен начин да се съберат дарения и да бъдат реално уважени дарителите. Самият път ще бъде сам по себе си забележителност за България, а и за футболния свят. Второто е, че самият юбилей през май може да бъде събитие, което да набере пари. С Орлин Мирчев говорихме за концерт, който да събере средства, като Батков е готов да се включи и му харесва идеята. Тук можем да помислим с хората от Фондация 100 години Левски, които разбрах, че имат идея за грандиозно шествие на юбилея, което би могло да завърши и с концерт. Всичко е въпрос на идеи.


- За юбилея на този етап няма нищо, т.е. не е мислено за мач. Байерн са отказали, Барселона се мръщят и се говори за някакви 2 милиона евро. Споделих моето виждане, че Левски трябва да срещне най-големия отбор в света и да договори нещата от тази позиция. Ясно, че е скъпо, ама никой не знае колко. И освен това, ако май е неудобен заради световното, то можем да направим мач преди сезона (август). Но нека се знае цената и да започнем работа по финансирането на този проект. Защото сега си мислим, че е скъпо, не знаем колко, но и не правим нищо. Подхвърлих му няколко идеи как може да стане това. Първо обаче трябва цена. След това има няколко начина.

1) Спонсори, които започваме да обикаляме. Веднъж в живота е шанса да спонсорираш грандиозно събитие като 100-годишнина на най-големия български клуб.

2) Ако говорим за Реал Мадрид има телевизионни права. Има българска телевизия, има и чужди такива, защото всеки мач на Реал се излъчва.

3) Билетите са ясни, нека те да бъдат печалба.

4) Започваме кампания сред левскарите. Нека клубът каже, че ще отдели половината от приходите си за билети през пролетта за този мач. Те сега са нищожни, но нека е ясно примерно, че ако си купи билет за 10 лева 5 лева от тях отиват за този мач. Само за домакинствата през пролетта при 10 000 зрители могат да се спечелят тези пари. 10 мача по 10 хиляди човека по 5 лева = 500 000 лева. Но това вече ще е кауза и съвсем друго е отношението на всеки левскар.

- Казах на Батков, че според мен е редно и нормално клубът да популяризира тръста. Отговорът му беше, че ще направят каквото трябва и изискваме от тях.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички