Платини иска 40 отбора на световните първенства

Платини иска 40 отбора на световните първенства

Президентът на УЕФА Мишел Платини се обяви за увеличаване на броя на участниците на световните първенства по футбол от 32 на 40, като се започне от Мондиал 2018. Платини поддържа позицията на Блатер по въпроса за увеличаване на квоите за африканските и азиатските отбори, но за разлика от него смята, че това не бива да става за сметка на участниците от Европа.

"Напълно съм съгласен с г-н Блатер, че трябва да има повече представители на Африка и Азия. Но вместо да намаляваме квотите за Европа, трябва да увеличим броя на участниците на 40 отбора. Така ще има две допълнителни квоти за Африка, Азия и Америка и по една за Океания и Европа", заяви той в интервю за "Таймс".

Според Платини групите трябва да бъдат осем от по пет отбора. "Подобен формат би удължил световното първенство само с три дни. Футболът се променя... имаме 209 асоциации, защо тогава да намаляваме бройката? Нека направим повече хора щастливи. Това ще е добре за всички", добави той.

Предложението на Платини идва на фона на повишеното напрежение около Блатер преди следващите президентски избори във ФИФА през 2015 година. Запитан как шефът на световния футбол приема идеята му, Мишел Платини заяви: "Все още не съм му казал."

Сеп Блатер е начело на ФИФА от 1998 година насам. Преди няколко години швейцарецът обяви, че не смята да се кандидатира за нов мандат. Мишел Платини е смятан за един от основните кандидати да наследи Блатер на президентския пост на световната футболна централа.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти