"От скрина": Фенове в Монтана разкараха треньор заради мотор с кош

"От скрина": Фенове в Монтана разкараха треньор заради мотор с кош

Какво нещо е треньорската работа! Ивайло Петев става шампион на България за 2013 г., а само няколко месеца по-късно е в центъра на може би най-грозната сцена в историята на българския футбол. Свалят му и последната дреха от гърба и го отпращат от Левски като последния престъпник. Добре че няма запалена клада на "Герена". Кмета, както наричат специалиста, сигурно е нaй-кратко задържалият се старши треньор в летописите на родния футбол. Разбира се, има и други близки откъм времетраене случаи.

Помните ли Георги Димитров в ЦСКА? Джеки обаче поне има няколко часа, докато Петев казва едно "добър ден" и е съблечен. А помните ли Салваторе Полверино в Нефтохимик, Ради Здравков в Славия, Кольо Каскета в Берое, Драголюб Беклавац в Литекс? А помните ли Людмил Горанов в Монтана?
 
Годината е 1994 г. Докато българските национали се борят за медалите по американските стадиони, ръководството на Монтана стяга отбора за "А" група. Изборът за старши треньор пада върху бившия вратар Людмил Горанов. Решението обаче бързо стига до ушите на местните фенове и е прието на нож от тях. Запалянковците се надигат и веднага на треньорския пост е извършена рокада - на мястото на Горанов идва легендата на Левски Сашо Костов.

Причината за фенския гняв се крие в 1964 г. Ето каква е историята. Тогава Ботев (Враца) се нуждае от успех над Монтана, за да влезе в "А" група. Крайното 5:2 за гостите от Враца не се приема добре от михайловградчани (бел. авт. - от тогавашното име на Монтана). Те подозират, че врачани са си уредили тази победа, която ги вкарва в елита за дълги години напред, по втория начин. Тогава в полезрението на почитателите попада Людмил Горанов.

В Монтана започва да шушукат, че от Ботев са подарили на вратаря мотор с кош, за да пусне головете в мрежата си. На всичко отгоре освен, че лъсва с нов мотор, след загубата стражът облича екипа именно на врачанския отбор. След време става ясно, че всъщност моторът е подарък на Горанов от неговия баща, но така или иначе враждата между двата клуба си остава.

Тя избуява през сезон 1990/1991 г. Вече в демократични времена Монтана точи бръснача на своя местен конкурент в "Б" група. Студеното време не спира хилядите да напълнят "Огоста" и да посрещнат със стотици ругатни гостите от Враца. "Беше нещо невиждано. Трибуните бяха пълни. Не знам как не се стигна и до кръв. На по-зверски мач на "Огоста" не съм бил през живота си. Споменете в материала си този мач. Всеки, който е бил тогава на трибуните, ще се сети за какво говоря", споделя фен от монтанско.

Агресията от трибуните праща искри и по терена. Резултатът хвърля домакините в екстаз - 5:0 за Монтана. Отмъщението е взето! През 1994 г. пък на Людмил Горанов бързо е показана вратата. Дошлият Сашо Костов прави повече от подвиг, след като през октомври той и момчетата му отмъкват точка в София от всемачкащия Левски на Георги Василев и Наско Сираков.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички