От скрина World Cup: Големият "автогол" в Испания'82

От скрина World Cup: Големият "автогол" в Испания'82

Четвъртфиналните групи на финалите на световното първенство в Испания през 1982 година предлагат големи мачове и паметни моменти. Черешката на тортата е на стадион "Сария", където Италия изхвърля фамозните бразилци на Теле Сантана от борбата в един митичен двубой. Златен хеттрик на Паоло Роси, покосил неповратимо фантастичния отбор на Зико, Сократес и Фалкао, които така и не достигат до световната титла. Велик мач, отекнал по върховете на историята. Наред с всичко останало, домакините на мондиала си вкарват рядко виждан "автогол" за един тон песети.

Програмата на шампионата в Испания е такава, че колосите с общо шест от 11-те световни титли към онзи момент - Бразилия, Аржентина и Италия, трябва да премерят сили в директни мачове на по-малкия каталунски стадион. Импозантният храм "Камп Ноу" е отреден за тройното представление между Полша, СССР и Белгия. Докато в публичното пространство валят емблематични изказвания на легендарни специалисти, домакините започват да умуват за смяна на стадионите на двете групи. 

"Ние и Бразилия трябваше да играем на финала, а сега единият ще отпадне", изрича Сезар Луис Меноти, без да предполага каква секира са наточили "адзурите" за двата южноамерикански гранда. "Не виждам как можем да спрем бразилските нападатели", казва пък с лека усмивка Енцо Беардзот. А междувременно Жоао Хавеланж внася предложение пред организационния комитет на турнира - заради огромния зрителски интерес стохилядният "Камп Ноу" да приеме Групата на смъртта. Тук обаче идва възражение от страна на белгийската делегация, която се обявява против такава рокада - вероятно и поради факта, че "червените дяволи" на Ги Тис побеждават аржентинците на откриването именно в дома на Барселона.

Белгийската спирачка не позволява на домакините да разменят сцените за двете групи, разпределени за Каталуния. Номерът обаче минава за другите две групи, за които предварително е "ангажиран" Мадрид. Вместо на "Висенте Калдерон", испанските национали кръстосват шпаги с ФРГ и Англия на "Сантиаго Бернабеу". Пред над 90 000 зрители обаче "Ла Роха" губи от Бундестима с 1:2 и практически отпада от борбата. Накрая Отбора на надеждите на Хосе Сантамария върти зрелищно нулево равенство с англичаните, когато Кевин Кийгън записва единствените си 30 минути на световно, и напред продължават западногерманците.

А в Групата на смъртта се раждат три исторически сблъсъка: Аржентина - Италия, Бразилия - Аржентина и Италия - Бразилия. Десетки хиляди запалянковци остават извън пределите на "Сария", особено за южноамериканското дерби, завършило 3:1 за "селесао бразилейра". Стадионът се пръска по шевовете с 44 000 зрители, като в своя разказ за Мондиал'82 Антон Антонов - Тонич свидетелства, че желаещите да гледат тази среща в Барселона биха могли да напълнят 500-хиляден стадион в Рио де Жанейро или Буенос Айрес. Ден по-рано СССР печели с 1:0 срещу Белгия пред около 40 000 зрители на рехавите трибуни на "Камп Ноу".

Още от От скрина

Виж всички