Гледай на живо

"Студио Дерби" с гости Антони Джамбазов и Димитър Костадинов от Тръст "Синя България"

"ЦСКА Завинаги" призова Бербо, Любо, Мартин и Лъчо Танев да помогнат за Панчарево

"ЦСКА Завинаги" призова Бербо, Любо, Мартин и Лъчо Танев да помогнат за Панчарево

Председателят на сдружението "ЦСКА Завинаги" Александър Чакмаков призова част от легендите на армейския клуб да помогнат за ремонтите, които са необходими на базата в Панчарево. Чакмаков даде интервю пред TV+. Ето какво каза той:

- Сашо, докъде стигнаха проектите на сдружението "ЦСКА Завинаги"?
- Две от трите игрища са напълно готови. В момента се завършва третото, което трябва да е готово през септември. Във фундаментите на третото игрище обаче имаше много стари бетонни сгради, което забави работата. Всички части, които ни трябват са налице.

- Като инвестиция колко ви струваха тези игрища?
- Едно игрище излиза между 200 и 300 хиляди лева. Паралелно с това работим и по съблекалните, които ще обслужват трите игрища. Правим алеи, ще озеленим и площите около игрищата.

- Мислил ли си да направите нещо и с базата в Панчарево?
- В интерес на истината – на Панчарево вече има два вида змии (смее се). Проблемът с Панчарево е по-сериозен. Там се иска сериозно и мащабно проектиране. Преди време говорих с Томов и му предложих ЦСКА и „ЦСКА Завинаги“ да обединят усилия в тази насока и да се направи общ проект. Не съм казвал, че само ние ще поемем цялата инвестиция в Панчарево. Този проект трябва да бъде съгласуван с хора като Мартин Петров, като Димитър Бербатов, като Лъчо Танев, като Любо Пенев...Те могат да помогнат. Ние имаме идея, идеен проект, но без съгласуваност с ръководството на ЦСКА, не можем да помогнем.

- Какви ви бяха конфликтните точки с някои от бившите шефове на ЦСКА, и по-конкретно с Георги Илиев?
- С Георги Илиев нямаме конфликт. Той е бил изпълнителен директор по времето на „Титан“. Обвързал се е с някакъв проект, свършил е доста работа, но не желая да я коментирам. След него ние поехме щафетата. Не знам какво се е разбирал с бившите шефове, но е свършил някаква работа и е в правото да си търси правата. Конфликт с него нямам.

- Каква е причината ти лично да не си част от управлението на ЦСКА?
- Моето място не е там. Клуб като ЦСКА има нужда от сериозни инвестиции – при това постоянно. Аз много пъти съм казвал – нито имам възможностите, нито времето, нито желанието. Помагам с фондации, с неправителствени организации, с експертно мнение. Но не искам да участвам в ежедневното управление на клуба. Пък и това, което виждам във футболния живот като цяло не ми харесва.

- Защо според теб се провали първата сесия с продажбата на акции на ЦСКА?
- Изглеждаше много нереална. На никаква икономическа основа не беше поставена. Не можеш да искаш да раздържавиш около 20 процента от капитала, плюс това с акции надценени – по 3 лева. Освен това говорим за клуб, който е с огромна задлъжнялост. Томов казва – ето ви едни 20 процента, дайте няколко милиона за тях, за да платя едни стари задължения, аз ще си запазя останалите 70 процента. Няма сериозен човек, който дори да обича много ЦСКА, да си хвърли, ей така, парите. Ако Томов беше казал – Направете дарителска кампания, щеше да бъде по-честно.

- Кой е правилният начин за набиране на средства в един клуб? Дарителството ли?
- Не, дарителството е само един от начините. Например - пари може да се потърсят от чужденец с български бизнес, едър бизнес, среден бизнес, дори феновете... Варианти имам много, ако се направят умно. Ако от клуба са коректни и имат дългосрочни планове, подплатени с проекти, то сдружението може да стане фондация към клуба. Такива има в Арсенал, Байерн, Дортмунд. В момента клубът е в деликатно положение и има хора, които не са готови да инвестират в този проект, защото не са сигурни какво ще стане с парите им.

- Как ще се изчистят дълговете на ЦСКА и кога очакваш това да се случи?
- Този въпрос към господата Томов и Тодоров. Нямам никаква представа. Първо не знам точно колко и към кога са всички тези задължения. Чета, виждам различни документи... Знам, че задълженията са много.

- Доколко е реално в ЦСКА да влезе инвеститор от Азия?
- Точно толкова реално, колкото в клуба да влезе инвеститор от САЩ или Русия. Колкото е реално, толкова е и нереално. Всеки инвеститор инвестира заради нещо. От една страна заради икономическа изгода, от друга заради политически интереси... Мога само да гадая дали ще се случи нещо подобно. Като редови фен искам Рога на изобилието да се излива върху ЦСКА, но към днешна дата не виждам подобно нещо.

- Прозрачно ли е управлението на ЦСКА?
- Не бих се ангажирал с отговор на този въпрос.

- Каква е успешната формула, която да направи един футболен клуб стабилен?
- Те са няколко. Основното обаче е едно – да се произвежда качествен продукт. Един клуб сам за себе си не може да функционира като бутиков клуб. Трябва качествена лига, като президентите на отборите да осъзнаят, че качественият продукт, ще им напълни стадионите. А с продажбата на билети и карти, се генерират доходи. Говорим за посещаемост минимум 10 000 души. Качественият продукт ще привлече и телевизиите. Ще има реклами. Ще се продават фенски артикули. Това са пътищата. Големите отбори имат по няколко стратегически партньори – банки, застрахователи, спедиторски къщи, екипировка. Но това няма как да стане без качествено първенство. Не може да има маргинални отбори, които едва ли някога са сънували, че ще играят в А група. Това не се харесва на публиката, телевизията не го харесва, рекламодателите не го харесват. Освен това центрове като Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Благоевград, вече ги няма на картата. Разсипахме базата, разсипахме футбола. През последните години на никой не му пукаше какво се случва във футбола, а сега искаме да се класираме на големи първенства. Държавата, БФС и собствениците на клубове сериозно трябва да се замислят как да направят качествен продукт. Докато не го решат – няма да има футбол в България.

- Как ще коментираш размяната на реплика между Стойчо Младенов и Александър Томов след провала в Молдова?
- Като лошо възпитание. В големите клубове подобно нещо не може да се случи. Ако президент и треньор искат да си кажат нещо – нека да го направят на четири очи. Не е моя работа да се бъркам в това.

- Правилно ли бе решението на феновете да не влязат в сектор Г за дербито с Левски и да издигнат транспаранти?
- В целия свят фенът е прав! Той е този, който е дал пари, за да гледа спектакъл. Червените фенове са много чувствителни и не могат да бъдат манипулирани.

- Може ли ЦСКА да се бори за шампионска титла?
- На фона на първенството и ако им стигнат парите – може. Защо не? Не виждам другите отбори да превъзхождат с нещо ЦСКА, с изключение на Лудогорец, който има пари и добра организация. В Литекс също работят правилно, но виждаме, че Ботев няма да е тази сила, за която се говореше в началото, Локомотив (Пловдив) също е слаб и едва крета в момента. При една финансова стабилност ЦСКА може спокойно да се бори за първото място с Лудогорец.

- Одобряваш ли селекцията в ЦСКА? Всяка година идват по 11 нови играчи?
- Не! Това е тотално против моето разбиране как трябва да се управлява един клуб и как трябва да се прави селекция. Но понеже съм страничен наблюдател, просто изказвам страничното си мнение. Аз бих работил преобладаващо с български играчи, продукт на школата на ЦСКА. И, наистина, попълване с малко, но скъпи и качествени чужденци. Хубаво е да имаш гръбнак от 5-6 качествени българи, както е Литекс през последните години.

- Спомена Ботев. Изненада ли те случилото се с тях и очакваш ли да има отбори, които няма да успеят да завършат сезона?
- В интерес на истината – фалитът на Ботев ме изненада. Изненада и голяма част от обществото. Смятам, че Ботев няма да изпадне, но дали тази инерция ще ги води цяла година – не знам. Хубаво е клубовете да имат разумни бюджети, да работят със собствени кадри. Не може в едно първенство всеки втори отбор да е застрашен от финансов колапс. Така не се прави продукт.

- Накъде върви футболът у нас?
- На зле. Върви надолу и само надолу. Дано да намерим правилната формула за успех. Иначе виждам само едно свободно пропадане. Положението е подобно и в много други спортове, не само във футбола.

- Докога ще бъдеш част от сдружението „ЦСКА Завинаги“?
- Като председател обещах да изкарам мандат от две години. Първата вече мина. Със сигурност ще бъда председател до края на следващата. След което, ако видя, че има потенциал за помощ на клуба, ще остана в сдружението, но под друга форма. Можем да се насочим и към други спортове. „ЦСКА Завинаги“ вече създаде колоездачен клуб, който се развива много добре. Баскетболният ни проект също е добре обмислен. Сега имаме проект с още един много сериозен спорт, който искаме да бъде възстановен в ЦСКА. В момента с Управителния съвет правим експертна оценка и може би в късната есен ще има нещо официално. Става въпрос за спорт, който вече го няма в ЦСКА, спорт с традиции.

- Какво ти взе сдружението „ЦСКА Завинаги“?
- Много неща ми взе. Взе ми спокойствието. От човек, който беше в перфектни отношения с пресата, сега трябва постоянно да се обяснявам. Пред медии, пред фенове. От финансова гледна точка не се оплаквам. Парите, които съм ги дал, бях обещал, че ще ги дам. Това не е проблем. Взе ми голяма част от свободното време и ме сблъска с тъмната страна на българския футбол.

- За финал – какво си пожелаваш?
- Пожелавам си ЦСКА да стане шампион и да започне отново да побеждава европейски грандове.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти