Антон Велков: От Шалке харесаха Кайсара, защото се бори до последно

Антон Велков: От Шалке харесаха Кайсара, защото се бори до последно

Бившият треньор на Локомотив (София), Миньор и Марек Антон Велков разкри подробности около интереса на Шалке 04 към защитника на Лудогорец Жуниор Кайсара. Оказа се, че много важен човек в структурите на германския клуб е бил в България да гледа бразилеца и това е станало на последния мач срещу ЦСКА. Пред "24 часа" Велков разказа за разговора си с Йозеф Айкхорн, който е шеф на скаутската служба на "кралскосините".

- Г-н Велков, с кого всъщност бяхте на на мача ЦСКА - Лудогорец?

- Предвид на това, че съм играл в Германия и знам немски, бях потърсен с молба да организирам посещение у нас на Йозеф Айхкорн. Той е по-известен като Сепо и е бил помощник дълго на Феликс Магат. Връзката направи Илия Груев, който е асистент в Кайзерслаутерн. За отбелязване е, че Сепо Айхкорн заема много важна позиция в момента. Той е шеф скаут на Шалке 04. Или иначе казано, човекът, който ръководи цялата система от хора, които наблюдават евентуални нови попълнения за тима. Та Илийката направи връзката с мен, посрещнах и 2 дена бях със Сепо Айхкорн. Той дойде конкретно да наблюдава Жуниор Кайсара срещу ЦСКА. Според мен е многозначително, че шефът на скаутската мрежа идва на крака заради даден футболист. Освен това бе помолен от друг немски клуб да следи изявите на Тони Силва от ЦСКА.

- За първи път ли Шалке 04 гледаше Кайсара?

- Тук е много интересният момент. Всъщност Сепо Айхкорн вече бе наблюдавал веднъж Кайсара, но не е бил на мача заради това. Той гледал срещата от Шампионската лига Базел - Лудогорец (4:0). Въпреки негативния резултат бразилският защитник се понравил много на Айхкорн. Той ми обясни, че най-вече му е харесало това, че не е спрял да се бори до края на мача и да опитва пробиви. Така се получава, че Кайсара сам е провокирал интерес към себе си, без дори да знае, че го гледат. Това е най-добрият вариант. Знаете, че иначе всякакви футболисти се предлагат навсякъде, но това рядко води до успех. След този мач Айхкорн изгледал на записи и другите мачове на Лудогорец от Шампионската лига. Така се стигнало до желанието на шеф скаута на Шалке 04 да дойде в София и връзката с мен. На мача срещу ЦСКА бяхме заедно с агента Милко Бански. Сепо Айхкорн си водеше подробни записки.

- Как му се видя мачът на “Българска армия”?

- Аз се опитах да го предпазя, за да не си промени мнението. Все пак той идва от Бундеслигата, а бе гледал мачове на Кайсара в Шампионската лига. Но такъв тип хора знаят какво да гледат в какъвто и да е двубой. Първо му направи впечатление, че теренът е много лош. Обясни ми, че само през този сезон тревната настилка на "Фелтинс Арена" е сменяна 4 пъти. Нормалното било 2 пъти, но се получило някакво объркване. Беше много впечатлен от агитката на ЦСКА, която в този мач направи страшна хореография и подкрепяше неистово отбора си. Мачът си имаше и заряд. Та каквото му е трябвало, е видял и сега четох, че се е стигнало до преговори. Не знам на какъв етап са, но явно визитата на Сепо е била ползотворна. На тръгване ми благодари за организацията. След няколко дни ми се обади от Германия. Каза, че винаги при винаги може да помага - например да ми уреди треньорски стаж в Шалке 04, което би било нещо изключително. Това е страхотен контакт и посещението му се оказа ползотворно и за мен. Надявам се трансферът на Кайсара да се получи.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти