Легендарният Джордж Сейнт Пиер за подхода към тренировките, диетата и бойните спортове

Легендарният Джордж Сейнт Пиер за подхода към тренировките, диетата и бойните спортове

Всеки поне малко по-запален фен на Смесените бойни изкуства знае кой е Джордж Сейнт Пиер. За много от тях той е истински идол и атлет, който е заслужил да бъде велик шампион не само в клетката, а и извън нея.

Въпреки своето официално оттегляне от спорта, той продължава да поддържа отлична форма и съвсем скоро намекна за своето завръщане в Октагона. Още докато беше активен състезател за него се знаеше, че тренировъчният режим на канадеца от френски произход е изключително тежък и интензитетът му е наистина само за шампиони.

Пиер бе един от най-издръжливите атлети в клетката. Неговото кардио и физическа сила, заедно с прецизните му инстинкти и техника, бяха основната цел той да допусне само две загуби в 27 професионални двубоя от 2002 година до временното му оттегляне в края на 2013 година. Тренировъчната му програма се състои от труд в залата по Бразилско Джу Джицу и борба при Хензо Грейси и Роджър Грейси, до боксови тренировки при един от най-способните треньори – Фреди Роуч. Освен техника и спаринги Фирас Захаби – треньорът на бившия шампион, го подлага и на невероятно трудни тренировъчни програми включващи гимнастически упражнения за динамика, ловкост и координация, силови тренировки за експлозивност, както и редица правилни упражнения за разтягане и релаксиране на мускулатурата.

Ето каква е неговата философия относно тренировките:

„Винаги тренирам с по-добри от мен борци, боксьори и джу джицу атлети. Когато тренираш с хора, които са по-добри от теб това те кара да ги догонваш. Като се поставям в подобна обстановка, това прави самия мен по-добър. Много по-лесно се напредва когато имаш различни спаринг партньори. Моят отбор е отличен.“

Диетата

„Храня се възможно най-добре, но използвам диета за да отслабна. По принцип тежа 84 килограма, но за претеглянето преди мач трябва да съм 77 килограма. За четири дни губя 7 килограма. Намалявам драстично въглехидратите, натрия и ям много зеленчуци и протеин. По този начин се ограничавам, за да вляза в категорията си. След претеглянето правя обратното – ям много въглехидрати и си възвръщам теглото. Любимото ми ястие е Квебекски пай, но за жалост не мога да го ям по време на диетата. То трябва да изчака. Майка ми прави най-добрия Квебекски пай на света!“


Режимът

Обикновено, когато нямам насрочен мач скоро, винаги тренирам. Тренирам 6 дни в седмицата по два пъти. Боксирам се с хора, които се готвят за олимпиадата и тренирам с някои от най-добрите състезатели по Бразилско Джу Джицу в света. Във всеки тип тренировки, който правя, тренирам с по-добри от мен, за да мога аз да развивам моите умения. Ако схватката ми е скоро…например след месец, не тренирам отделно бокс или само борба. Тогава наблягам на ММА. Под това разбирайте, че аз плащам на тренировъчните ми партньори да идват при мен и аз смесвам всички тренировки заедно – кикбокс, ключове, сваляния на опоненти на земята чрез борба. Това ми дава усещане и рефлекс за момента на боя.

Кои бойни дисциплини тренира Джордж Сейнт Пиер?

Занимавам се с бокс, борба, Муай Тай и Бразилско Джу Джицу. Тези четири бойни изкуства са всичко, което правя. Ако искате да сте добри ММА бойци… Ви трябва един боен спорт, който да е основа и да се чувствате най-сигурни в него.

Още от Бойни спортове

Виж всички