"От скрина": Италианците ни въртят номер преди полуфинала в САЩ

"От скрина": Италианците ни въртят номер преди полуфинала в САЩ

"Няма ги вече мексиканците, няма ги вече и германците, взехме страха на италианците и идва и редът на марсианците". Това пеят в предаването "Куку" преди полуфинала между България и Италия на 13 юли 1994 г. В онези дни целият български народ вярва, че отборът на Димитър Пенев има сили да спечели световната титла в САЩ. Казва го и един наш сънародник в Ню Йорк в официалния филм за световното първенство "Два милиарда сърца". По това време над 8 милиона сърца в България се носят на крилете на въжделението, предвкусвайки скока на "лъвовете" към финала. Ариго Саки пък отсича, че българските нападатели могат да бъдат спрени само с пистолет.

Нашите са в своята база в Принстън, като между 1/4-финала с Германия и 1/2-финала с Италия има 72 часа. С "адзурите" обаче играем от 16 ч. местно време, а не от 12, както срещу отбора на Берти Фогтс. На 12 юли по обяд в българския лагер се случва нещо необичайно. Димитър Пенев тъкмо черпи по повод своя 49-и рожден ден, когато екип от американски инспектори се изсипва в хотела. Заявено е, че храната на Пеневата чета е натровена. Нашите са слисани. Минути по-късно цялата кухня е опразнена. От своя страна играчите приемат всичко с насмешка: "Италианците ги е страх от нас, гледайте какво правят"."Това бе може би най-куриозната ситуация в кариерата ми на готвач. Точно преди мача с Италия дойдоха американци и казаха, че храната ни е натровена. Попитаха ни какви продукти са ни необходими, за да отидат да ни ги купят и отново всичко да подготвя. Казах на д-р Димитър Гевренов и треньора Димитър Пенев, че храната се спира. След час и половина приготвих обяд на футболистите и им дадох да ядат. Бях убеден, че нямаше нищо в храната, която ни прибраха. Беше номер на италианците", спомня си дългогодишният готвач на националите Нейчо Нейчев.

Странно е, че всичко това става само ден преди полуфинала, след като до този момент подобен проблем пред българската делегация в САЩ не се е случвал. Тръгва слух, че Италия е задействала свои връзки да се вземе храната на "трикольорите", за да се види дали Христо Стоичков и компания не използват някакъв допинг. Любопитно е, че огромна част от персонала в хотелския комплекс в Ню Джърси е с италиански корени, което кара българите да са нащрек. Иначе "лъвовете" си хапват доволно. На софрата винаги има домати, сирене и диня, като за разлика от Мексико'86 няма капризи."Падаме 1:2, играем за бронз", "Последният ни мач е в Лос Анджелис". Това са заглавието и подзаглавието на първа страница на "24 часа" след полуфинала със "Скуадра адзура". Пъстротата на заглавията след двубоя е толкова голяма, че си заслужава да изредим няколко: "Спряха ни на една крачка от финала! Добре, че ФИФА не се усети... Щеше да премахне и бронзовите медали на СП", "Нищо, момчета! На финала Бразилия - Биталия", "На италианците им се размина, ще търсим цаката на скандинавците", "Позорен последен мач на рефера Киню от Франция", "И италианците ни съчувстват за дузпата", "Русенец скочи от полицейски прозорец, за да гледа мача", "Видинският кмет се сецнал от викане", "Бургазлия не си сменя чорапите от началото на световното", "В Плевен Пламен Гетов и сие бесни на съдията", "Италианските ресторанти в Шумен останаха затворени", "В Разград вярват, че бронзът е наш", "Тишина като в празна църква налегна Силистра", "В София: Кой не скача, е жабар", "Цар Киро щял да сайдиса само Стоичков", "Българки с апенински паспорти се сбиха", "Шведите ни мислят за лесни", "Сини и червени реваха дружно пред екрана в Боровец", "Георги Василев: Нашата защита реши мача", "Киряков харесан от Падуа", "Резервите ще играят срещу Швеция", "Златко Янков: Моят човек пак вкара два гола", "Бончо Генчев: Направихме обрат срещу Италия" и т.н.А шансът за участие на финал на световно първенство е пропилян сякаш завинаги. По това време идва и грозното изказване на шефа на организационния комитет на САЩ'94 Алън Ротънбърг, който в прав текст споделя пред журналисти, че класирането на България за полуфиналите нанася сериозни финансови загуби на шампионата. Какво да се прави, г-н Ротънбърг - понякога се случват неочаквани неща.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички