Бившият бос на ЦСКА Иво Иванов намекна за "черно тото" при отпаданията от Мура и Зимбру

Бившият бос на ЦСКА Иво Иванов намекна за "черно тото" при отпаданията от Мура и Зимбру
Бившият собственик на ЦСКА Иво Иванов даде интервю за вестник "7 дни спорт", чийто автор е Юлий Москов. В него Иванов критикува доста сериозно ръководството на клуба, начело със силния човек Александър Томов, както и намекна за "черно тото" при Стойчо Младенов.

- Г-н Иванов, след като Александър Томов се е подписал два пъти, че приема дружеството в състоянието, в което е сега, защо говори такива неща срещу вас?

- Когато имаш притеснения, че ще вземеш лиценз, започваш да си измиваш ръцете с някого. И то при изричната уговорка, че футболният съюз в момента стои зад ЦСКА така, както никога не е стоял зад Левски. Какво друго да направи тогава Сашо, освен да отклонява вниманието от него?
- Да каже истината.
- Ами тя истината е винаги относителна. За акционерите е една, истината за обществото е друга, финансовата истина е трета и там вече е чиста математика, там няма нещо, което може да бъде преправяно. Може да бъде скрито, може да бъде отложено, но рано или късно то ще излезе на бял свят.
- Казвате, че сте им оставили дружеството само с дълга към НАП от 10 милиона?
- Не, и с около 2,5 млн. към доставчици и евентуално футболисти. Но парите, които имахме да събираме, са горе-долу около 4 милиона. Тези пари влязоха впоследствие в клуба.
- И как цифрата скача до 30 млн.? Томов говори, че плаща ваши дългове. За кои ваши дългове приказва?
- Много простичко. Това са още едни 11-12 млн. от "Финметълс" на Александър Томов.
- Това не е ли негов дълг от предишното му управление?
- Точно така. Ако в момента позвъните по телефона на някого от ЦСКА и питате колко им струва такса "Смет" и данък "Сгради", какви задължения имат към Министерството на спорта, те не могат да ви кажат, а аз мога. Защото съм ги плащал, а те не го правят и трупат нови задължения.
- А защо не им искат да ги платят?
- Това не мога да кажа. Договорът, който имаме с Министерство на спорта, е правен изцяло в полза на ЦСКА. Само ще ви кажа 3-4 неща. Поддръжката на терена и хората, които работят вътре в ЦСКА, влизат в част от наема, охраната на целия обект влиза в наема, всички промени, които ги искат било пожарна, било община, било полиция, които се правят, влизат за сметка на наем. Приспадаш ги от държавата и просто не ги плащаш. Не мисля, че договорът е лош или е некоректен за едната или другата страна. Министерството също печели от това нещо, защото не дава никакви пари за поддръжката на това съоръжение.
- Защо БФС мълчи в цялата тази история?
- В момента има безпрецедентен натиск от страна на футболния съюз да бъде помогнато под каквато и да е форма на ЦСКА. Не че Боби Михайлов е заобичал ЦСКА. Всичко е свързано с един строеж...
- Кой строеж?
- Доколкото знам, в Бояна, в резиденцията се строи някаква база...
- На футболния съюз.
- Да. Но инвеститорите са крехки хора, раними души. Строителите също. Защо му е на някого във футболния съюз пак да му хвърлят камъни и да му създават проблем? Важното е да върви строежът, да се помага за общото благо на националния отбор.
- Остава да научим и кой е националният отбор... че нещо никой не иска да играе там.
- Националният отбор е огледало на нашата "А" група. Когато от всички отбори само 4-5 са осигурени финансово, а останалите са на командно дишане, какъв национален отбор да имаме? Което не пречи най-важната ни задача да е база да му направим.
- Добре, но футболният съюз не може да помага безкрайно на ЦСКА, защото има документи, които ще ги гледа УЕФА?
- Доколкото знам, тия, които разбираха от лицензионни документи, бяха принудени да напуснат БФС.
- Красин Кръстев ли имате предвид?
- Не само той. Не е нормално примерно да увеличиш на един човек, който нищо не работи, заплатата, а на друг да я намалиш. С това му казваш в прав текст, че не е желан.
- Добре, но тези документи отиват в УЕФА. Как да се скрият?
- Когато няма работещо звено тук, всичко се забавя достатъчно дълго, за да може да се прескачат периоди.
- Само с парите на Манджукови и "Трейс груп" ли се издържа ЦСКА? Създава се впечатление, че влизат и някакви други пари, които не се знае какви са и откъде?
- Това единствено в отчетите на Сашо Томов може да се види, ама не е сигурно. Например, когато ние направихме цесии, които са горе-долу за около 7 милиона, той излезе пред акционерите и каза, че дал той тези пари! Иначе в момента има други пари, има малки акционери, има кредити, половината са срещу акции.
- Ето сега обаче влизат някакви пари от продажбата на Сержиу Буш...
- Всичко зависи от това, как са го продали, дали наистина е за 500 хил., както обяви клубът. Ако приемем, че за Буш са дадени 80-100 хил. евро, за да бъде привлечен, дадени са му около 200 хил. евро заплата, дадени са пари на мениджъра, за да бъде продаден, и то не малко, излиза, че ЦСКА продава заради самата продажба, заради самия спорт. Ако има информация, както тази от Англия, че е продаден по-скъпо, нещата вече са по-различни.
- От Англия твърдят, че е за милион и триста, Сашо Томов каза за 500 хиляди. Много е голяма разликата...
- Аз смятам, че трябва да се сезират НАП и Прокуратурата, за да видят тази разлика. Има данъци, в края на краищата трябва да се разбере истината.
- Как гледате на обещанието на Томов да изчисти клуба, да занули дълговете му?
- Аз съм много учуден, че когато излиза на пресконференция, Сашо казва: "Ние ще бъдем на печалба." От какво? Клуб като ЦСКА има разходи от 10 милиона, че и отгоре, как с 550 хил. лева приходи по документи си на печалба? Какво значи клубът е на счетоводна печалба? Или си на печалба, или си на загуба. Ако имаш 200-300 хил. телевизионни права, 200-300 хил. билета, продал си футболисти за 1 млн. евро, но си изхарчил 10-15 милиона, как си на печалба?
- На какво разчита Томов?
- Венци Живков ми пусна на компютъра пресконференцията, която дадоха Томов и Тодоров. През цялото време говореше г-н Томов, Александър Тодоров само се смееше. Не знам дали се смееше на говорещия, или се смееше на тия, които го слушат, но се смееше нездраво.
- Добре, когато Томов дойде при вас и каза, че иска да вземе клуба, как ви го обясни, защо го иска?
- По най-простия начин. Имал 50 бизнесмени, по-богати всичките от него, готови само и само аз да се махна, да дават милиони. Тогава го попитах съвсем човешки да ми каже името поне на един. Не, това е секретно. От тия 50 бизнесмени единственият човек, който дава пари за ЦСКА и трябва да бъде уважаван, е г-н Манджуков. Като дори се съмнявам, че тогава Томов въобще е имал Манджуков предвид.
- Защо ЦСКА се съгласява Стойчо Младенов да получава такива огромни суми, че и да храни цялата му фамилия?
- Там е малко по-сложно.
- Защо?
- Вземете двете отпадания от Мура и от Зимбру, човек как да няма съмнения.
- Какви?
- Не знам. Аз самият не разбирам нито от бяло, нито от черно, нито от цветно тото. Не може обаче два пъти да отпаднеш по идентичен начин. Съмненията са недоказуеми, но това не прави проблема по-малък. Хубаво, отпадането от Мура е било запланувано като финансов удар срещу нас, за да може да се откажем бързо от ЦСКА. После обаче веднага се случва същото и със Зимбру. Не смятам, че това са отбори страшилища, не сме играли с Барселона, за да отпадаме непрекъснато.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички