Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Швейцария 1:0 (почивка)

Покер стратегия: Как да си играем флъша?

Покер стратегия: Как да си играем флъша?

Флъшът е една от най-силните ръце, която можете да направите – извлечете максимума от нея с нашите стратегически съвети.

Флъшът е ръка с пет карти, всичките от една боя, независимо дали са поредни. По-силна е от стрейт, но по-слаба от фул хаус или каре, въпреки че ако всички карти са поредни, като например 5♠-6♠-7♠-8♠-9♠, това е почти непобедимият стрейт флъш. Флъшовете са силни, красиви и са един от най-добрите начини да ви изплатят в ноу-лимит холдем. Ако ударите едно от тези „лоши момчета”, ще видите как сетове, два чифта и стрейтове неохотно ще ви дават чипове, плащайки срещу вашия монстър (бел.ред. силна ръка).

Можете да направите флъш, използвайки и една, и двете от картите си, но очевидно много по-възможно е да го направите, ако държите две карти от една боя. Флъшовете се подреждат по сила спрямо най-силната карта от боята, която държите. На борд A♥-5♥-10♣-7♥-9♥, играчът с K♥-Q♦ би победил друг с Q♥-J♥, въпреки че дама-хай флъшът би бил печеливш на търна.

Намирането на флъш

Голяма рядкост е да флопнете флъш (бел. ред. да имате флъш още на първите три карти на борда), така че обикновено ще ви се налага да го преследвате в една от следните три ситуации. Първо, може да сте рейзнали с премиум ръка, която също е и сютната (бел.ред. от една боя), като например A♦-K♦ or A♣-Q♣. Второ, може да сте рейзнали или колнали със сютед конектори (бел. ред. поредни карти) като 9♦-8♦ или 10♥-J♥, и накрая – може да държите голям чифт като K♣-K♠ и на флопа да има само пики или спатии. Най-вероятно до всяка ситуация ще достигате по различен начин в даден момент; всяка от тях трябва да се изиграе с различни стратегия.

Като практическо правило трябва да оупън-рейзвате или да рирейзвате с ръце като A♦-K♦ или A♣-Q♣ префлоп и да се опитвате да видите флопа евтино със сютнати конектори. Защо? Големите сютнати карти притежават сила, независима от това, че са от една боя и не им е нужно да разчитат на потенциала си за флъш, за да направят печеливша ръка. Сютед конекторите от своя страна са много по-чупливи и не могат да издържат на много екшън преди флопа, така че би трябвало да виждате флоп с тях, само ако можете да го направите евтино и в късна позиция. Тя е жизнено-важна, тъй като означава, че можете да видите какво правят всички други на флопа, преди да ви се наложи да взимате решение.

Удрянето на флъш

Ако имате достатъчно късмет, за да флопнете флъша си, има две основни точки, по които да помислите – как да ви изплатят и как да предпазите ръката си. Това изисква деликатно балансиране. Ако имате нисък флъш е важно да дадете на играчите, дроуващи за асо или поп, грешната цена за плащане, която обаче да не ги изплаши. Играйте по-остро в пот с повече играчи, но обмислете слоу-плей срещу агресивен префлоп рейзър. Запомнете, че флопването на нът-флъш означава, че няма много премиум карти, които останалите играчи да дроунат. Дайте безплатна или евтина карта и се надявайте някой да удари втория най-добър флъш!

Има два начина да се изиграе флопнат флъш дроу: бавен или бърз. Отиграйте го бавно, чеквайки или плащайки малки залози на флопа и търна. Уверете се, че не плащате скъпо за шансовете си. Шансовете да хитнете на следващата карта са около 4 към 1 срещу вас, докато шанса да направите флъша си от флопа до ривъра са около 35%, така че се уверете, че не плащате много повече от това от гледна точка на размера на пота. 

Можете да помислите и за факта, че имате страхотни имплайд оддс (ще вземете още чипове ако ударите ръката си). За нещастие, играчите често спират да залагат, когато бордът запълни флъш дроу. Чек-колването е най-добро, когато флъшът е единственият ви вариант за победа и играете срещу играчи, които не могат да фолдват. Ако флопнете флъш дроу с оувър карти или оувър чифт, можете да бъдете и малко по-смели.

Заложете на флопа или чек-рейзнете – особено срещу агресивен играч. Натискайки с големи комбо-дроуове бихте могли да вземете пота веднага, а дори и да ви платят, имате много аутове. 

Знаци за опасност

Ако бордът се пеърне (бел.ред повтори), един голям знак с надпис „Фул Хаус” трябва да започне да мига в главите ви, защото флъшът ви вече може да е в опасност. Дали префлоп отиграването на съперника ви изглеждаше като чифт? Дали залагането или плащането му на флопа изглеждаше достатъчно силно, за да бъде сет или два чифта, които сега са се допълнили? Не бъдете заслепени от флъша си – бъдете готови да го хвърлите, ако действията се разгорещят. Забавете пота, освен ако нямате стабилен контрол над начина на игра на врага си. Ако все още дроувате за флъш, бъдете наясно, че вече не гоните нътс (най-силната възможна ръка) и чек-фолдът също може да разумна стратегия.

Разбира се, често ще пропускате дроуа си и в този момент трябва да прецените дали можете да изгоните противника (или противниците) си от ръката. Ако сте чек-колвали през цялото време, блъфът ви би изглеждал по-малко правдоподобен. Разберете срещу какъв играч се изправяте, тъй като понякога ще бъде най-добре да намалите загубите си, докато в други моменти ол-ин блъф ще ви донесе един хубав пот. Преценката е всичко. В някои ситуации бихте могли и да се преструвате, че държите флъш.

Може да сте платили рейз с 8♣-8♠ с идеята да хитнете сет, но да сте пропуснали на флоп 2♦-7♣-A♦. Префлоп рейзърът прави стандартен с-бет и вие плащате, мислейки си, че все още може да сте напред в ръката. Търнът е 4♦ , завършващ потенциалния флъш. Сега можете да използвате тази плашеща карта срещу стабилен играч, който ще мисли, че евентуален бет означава, че или имате флъш, или сте решили да спрете да слоу-плейвате сет.

За още покер стратегии четете Grinders.org!

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти