"От скрина": Плевен и Варна под пара след един от големите скандали в родния футбол

"От скрина": Плевен и Варна под пара след един от големите скандали в родния футбол

"Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията"

В началото на 80-те години българският футбол скърца и трака под въздействието на голяма корупция и шуробаджанащина. Десетилетия по-късно архивите на Държавна сигурност дават още по-пълна картина на кашата. Любопитно е, че по това време родните клубове записват исторически победи срещу силни съперници в европейските клубни турнири. От документите по различни разследвания и доноси извират какви ли не неща. Описани са разнообразни валутни злоупотреби, натиск върху съдии, уговаряне на мачове, подкупи с дебели пачки на длъжностни лица. Говори се още за подкупи под формата на различни услуги и стоки - 250 кг. риба като подарък за сватба, дървен материал за вила, карти за почивна станция, готварски печки, голо хоро… Почти е смешно. В тази безнравствена среда секретарят на ЦК на БКП Стоян Михайлов заявява в началото на 1985 г., че около 500 души, свързани с футбола у нас, трябва да намерят място в затвора заради участие в различни нечисти схеми. Година и половина по-рано във Варна гръмва един от най-големите скандали в българския футбол. Да се пренесем в Морската столица през пролетта на 1983 г.
През май 1983 г. Спартак (Плевен) гостува на Черно море. Няколко отбора са толкова наблизо в класирането на "А" група, че не се знае кой ще изпадне и кой ще спаси кожата. Усетили полъха на "Б" група, ръководителите на плевенския клуб решават да действат по втория начин и да уредят гостуването си край морето. Срещата е спечелена с 2:0, но куриозното е, че шмекерията се оказва ненужна. В крайното подреждане Спартак завършва на безопасното и престижно пето място. Всъщност по това време в Плевен разполагат с много симпатичен тим, в който блестят маестрото Пламен Гетов, Благой Кръстанов - Блажо, Красимир Лазаров - Въбела, бъдещата звезда на ЦСКА Лъчезар Танев, използван в Спартак като централен нападател, крилото Альоша Димитров и др.
След края на сезона започва истинска гюрултия. Машинацията във Варна не остава незабелязана от ченгетата, които започват да нищят случая. Те имат опит в тази сфера. Още през 70-те години "черните каси" никнат като гъби в българския футбол. Почти всеки наш клуб разполага с такава каса, в която се държат парите за подкупи. Когато се наложи да се дава "под масата", плащането се фактурира като фиктивен разход. Смята се, че за победата във Варна през 1983 г. началниците на Спартак вадят цели 4000 лева, което е доста над установената тарифа по онова време. Как следователите разкриват аферата?
Твърди се, че от МВР намират тефтер в автомобила на тогавашния наставник на плевенчани Иван Иванов - Гунчо. Специалистът загива мистериозно в катастрофа в прохода Витиня, а милиционерите попадат случайно на записки в жабката на смачкания автомобил. Там било записано плащането, което от Плевен правят в посока Варна. В резултат на това започва мащабно разследване, а скандалът избухва след края на първенството. Открили къде е заровено кучето, ченгетата започват арести и разпити. Рано сутринта, когато футболистите на Черно море се готвят да заминат на летен лагер в Котел, пред автобуса на отбора се изсипват униформени. Шестима играчи на "моряците" са арестувани. Край морето е хванат и човек от Спартак (Плевен). Според някои именно той разкрива схемата. Написал я бил най-подробно на лист в едно военно поделение край Варна, където бил откаран. След това от отдел "Стопанска милиция" щурмуват канцелариите в Плевен. В клубната каса са намерени 15 000 лева, подготвени за подкупи. Освен половината отбор на Черно море, е задържан и ръководителят на Спартак Димитър Паргов. Старши треньорът на "моряците" Спас Киров пък подава оставка и се оттегля от футбола. Любопитно е, че през същата година легендарното варненско крило е награден от БСФС с медал първа степен. Мястото му на "Тича" е заето от Тодор Великов. Починалият Иван Иванов пък е заменен на "Слави Алексиев" от бившия реализатор на Ботев (Пловдив) Добрин Ненов.
Мащабът на данданията е голям и в дните преди началото на сезон 1983/84 г. ръководните фактори в българския футбол взимат решение - Спартак (Плевен) аут от "А" група. Вторият ешелон обаче не се оказва трудно препятствие за наказаните спартаклии. Новата звезда в състава им е дошлият от Ловеч Ферарио Спасов, който взима фланелката с №6. Атаката пък е поверена на Благовест Петков. Отборът веднага печели промоция, след като единственият му конкурент за първото място е русенският Дунав, воден от скандално изгонения от ЦСКА Аспарух Никодимов. След вътрешен преврат, дирижиран от полковник Никола Миланов - Чопъра, на Паро е показан изхода на "Армията" малко след като натрива носа на могъщия Ливърпул. В "Б" група Спартак успява да финишира с точка пред Дунав, като двата отбора си разменят по една победа - 4:1 и 4:2.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook 

Всички материали в "ОТ СКРИНА" тук!

Още от От скрина

Виж всички