Назрява скандал в Русе: Дунав може да не домакинства в града

Назрява скандал в Русе: Дунав може да не домакинства в града

Огромен скандал и направо бунт назрява сред феновете на Дунав. "На този етап възможността завърналият се след 25 години в „А” група отбор да играе мачовете си на градския стадион са нищожни”, призна президентът на клуба д-р Симеон Симеонов. Съвсем реална е опасността представителният отбор на „Европейския град на спорта за 2016 година” да играе мачовете си от елитната група… в Разград. Феновете са бесни и подготвят протести, като дори може да се стигне и до блокиране на Дунав мост. „Ще ни се смее цяла България! След четвърт век без елитен футбол, да ходим да гледаме отбора на 60 км”, ядосват се запалянковците. Проблемът е, че градският стадион в Русе не отговаря на изискванията за елита и се нуждае от сериозен ремонт, включващ подмяна на тревното покритие и поставяне на осветление, пише "24 часа".

„Ще направим всичко възможно Дунав да играе мачовете си на лицензирания стадион в Русе”, заяви на 18 май кметът Пламен Стоилов и обеща дейностите по съоръжението да стартират веднага след последния домакински мач на 21 май. Засега обаче там цари затишие и нищо не се прави. В същото време новият сезон вероятно ще стартира на 23 юли. „Не ми се иска да повярвам, че след 25 години чакане феновете на Дунав ще трябва да ходят до Разград, за да гледат своя любим отбор. Подали сме молба до БФС за евентуален гратисен период от няколко месеца, в който да играем мачовете си на градския стадион през есента, докато бъдат осигурени средства за ремонта от Община Русе. Ако не се съгласи федерацията, за мен това ще е траггедия, ще го преживея дори по-тежко от изпадането от „Б” група преди две години”, заяви докторът.

„Ако играем в Разград, това няма да е изгодно за футболния клуб. Ще изгубим много публика, ще трябва да харчим излишни пари, което за мен е недопустимо и напълно обезсмисля усилията ни да се върнем в елита”, ядосва се шефът на русенския тим. Той дори предложи феновете на тима да сложат една шатра в центъра и да започнат да събират дарения от граждани, за да може да бъде направен ремонт на стадиона. „Аз съм готов, веднага ще извадя и мои пари за тази кауза!"

Той е категоричен, че на престоящото общо събрание на клуба на 9 юни ще подаде оставка като председател на УС, но ще остане в управата на Дунав и ще продължи да помага. „Стигат ми шест години. Аз съм хирург, ръководя отделението, това е основната ми професия. Водим разговори с известен български футболист, бивш национал, който да стане изпълнителен директор на Дунав. Предстоят и още много промени в структурата на клуба, за да можем да играем успешно в „А” група”, обясни ръководителят.

Все пак той е разговарял с управата на Лудогорец и чака оферти за евентуалното ползване на стадиона там. Според д-р Симеонов Дунав ще играе успешно и в елита. Вече са преподписани договорите с повечето футболисти от основния състав, като се чака думата на старши треньора Веселин Великов за останалите. В същото време БФС вече е отказал да даде гратисен период и възможност на наставника да води отбора в „А” група за известно време и без лиценз "ПРО", така че ще се търси решение и на този проблем. Това вероятно ще стане чрез друг специалист, който да работи в клуба и да стои на пейката.

Дунав е влязъл в „А” група с бюджет от едва 750 000 лв, заедно с школата. За следващия сезон нещата около финансирането на отбора се движат добре. Не така обаче стоят нещата със стадиона в Русе. „Дори и утре да ни отпуснат парите, има едно технологично време, да се пуснат поръчки, обжалвания, нещата ще се забавят”, признава Симеонов. Според него, ако БФС прояви разбиране, мачове ще могат да се играят в Русе поне до края на ноември. За ремонта ще са необходими поне около 1,2 млн лв. „До началото на шампионата Община Русе ще е готова с ремонта на тоалетните, сектора за гости, съблекалните, озвучаването. За терен и осветление трябват между 1,5 и 2 млн лв, които се очаква да ни бъдат отпуснати от държавата. Ако парите дойдат до месец – два, теренът ще може да бъде готов до края на годината”, обясни кметът Пламен Стоилов.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти